Veerle Dobbelaere over angstaanvallen, ademwerk en mindfulness
Wat doen ‘professionele ademhalers’ als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van life & mental coach en breathwork facilitator Veerle Dobbelaere.
Veerle Dobbelaere - Life & mental coach en breathwork facilitator
Haar website kopt: ‘Expert in mensen’. Al haar hele professionele leven is Veerle Dobbelaere bezig met het bestuderen en ontrafelen van het menszijn. Eerst als actrice, wat uiteraard een diepgaande studie naar de mens in al haar facetten op zich is. Dankzij haar acteerervaring ontwikkelde ze een groot lichaamsbewustzijn, en leerde ze om het lichaam - en de adem - in te zetten als instrument om emoties te vertalen.
Toen Veerle te maken kreeg met paniekaanvallen op het podium, kreeg haar studie van het menszijn een andere wending. Eerst in de richting van life & mental coaching, later kwam hier ademwerk bij. Ademwerk bleek namelijk dé tool om onverwerkte emoties te verwerken en lichter in het leven te komen staan.
Vanuit de ontstane liefde en fascinatie voor de adem richtte Veerle in 2020 de Ademruimte Academie op, met de missie om welzijn voor iedereen toegankelijk te maken. Op haar online welzijnsplatform biedt ze laagdrempelige handvaten aan voor iedereen die nood heeft aan meer rust, ontspanning en veerkracht zodat je weer meer van het leven kan genieten. Ze werkt graag 1-op 1, in kleine groepen, en voelt zich ook (nog altijd) thuis op het podium, waar ze nu de kracht van de adem verspreidt.
Wat zijn Veerle’s eigen ervaringen met ademwerk, en waarom heeft het haar zo gegrepen?
Veerle, van actrice naar ademcoach, hoe is dit zo gegaan?
‘Ik ben actrice geworden omdat ik graag mensen wil raken, iets in beweging zetten, verhalen vertellen, emoties ontleden, karakterstudies doen, bezig zijn met rollen en perspectieven… Maar het beangstigde mij steeds meer om op het podium in de spotlight te staan, kijkende in een groot donker gat. Ik niet kon zien wie er tegenover me zat. Ik voelde geen verbinding. Er was geen echte communicatie. Dit miste ik.
In 2004 kreeg ik voor het eerst angstaanvallen op het podium, tijdens een monoloog. Eerder stond ik met groepen acteurs op een podium, dan heb je elkaar om naar te kijken. Maar nu stond ik er alleen, zonder dat ik iemand kon zien. Ik zag alleen de donkerte, dit was enorm confronterend. De angst werd avond na avond erger, en daarmee ook het mentale gevecht in mijn hoofd: “Stel je niet aan, het is toch allemaal niet zo erg, wat kan er nu helemaal gebeuren?”.
Het was niet houdbaar. Samen met de huisarts en therapeuten die ik zag heb ik uiteindelijk besloten het gevecht te stoppen. Ik hoefde niet meer te winnen. Ik koos ervoor de tournee te stoppen.
Tijdens deze periode kwam ik terecht bij een psychiater, Edel Maex, die ook mindfulness cursussen gaf. Dit opende mijn ogen. Mindfulness zorgde voor een andere ingang, een ander perspectief. Mijn gedachten er zijn, oké, maar zijn ze waar? De bewustwording van gedachtenpatronen zorgde ervoor dat er minder identificatie was met alles wat ik dacht. Ik zag in dat het ‘slechts’ gedachten waren. Er werd een andere verbinding gelegd. Ademhaling bleek hierbij een fantastisch instrument, iets wat me mateloos fascineerde en waar ik meer over wilde leren.
Ik ben ademopleidingen gaan volgen, onder meer bij Max Ström, Breath to Heal, en bij Peggy Dylan als Breathwork Master, en ik begon steeds meer de adem in te zetten als instrument voor mentale rust en het werken met emoties. Voor mezelf, en voor anderen.
Stoppen met acteren gebeurde niet van de een op de andere dag. Maar dankzij deze opleidingen, en naarmate ik er meer en meer mee begon te werken, zag ik in dat er daadwerkelijk iets gebeurt bij mensen wanneer je werkt met de adem. Ik voelde steeds sterker dat dit is waar ik voor gemaakt ben. Ik kan me, net als bij acteren, nog altijd verdiepen in een persoon, in karakterstructuren, in emoties en de vertaling ervan. Maar dan met het licht aan! In de ‘zaal’ kijkend, in de ogen van de mensen die ik raak, waar ik beweging in gang zet. Dit is echte verbinding. Dit is echte communicatie. Dit is gelijkwaardigheid.’
Kan je uitleggen wat ademwerk jou zelf heeft gebracht?
‘Mijn opleiding tot Breathworker bij Peggy Dylan, waar ik de techniek van holotropisch ademen heb geleerd, heeft een wereld voor me geopend. Ik wist natuurlijk al dat je emoties zowel kunt vastzetten als kunt losmaken met je adem, maar deze techniek gaat voorbij het normale, rationele bewustzijn, en werkt enorm bevrijdend.
Het was een intensieve opleiding bij een fantastische vrouw van begin 70 met een schat aan levenservaring. Peggy heeft de wereld rond gereisd, en veel verhalen en ervaringen te delen. Over het werken met mensen, maar ook over het werken met en aan zichzelf.
Uiteraard leerde ik technieken tijdens de opleiding, maar het ging veel meer over het grotere geheel, het was meer spiritueel georiënteerd. Er deden ook alleen mensen mee met al een achtergrond in - en dus een stevige basis voor - het werken met mensen: coaches, psychologen, verplegend personeel, therapeuten, etc. Elke dag beoefenden we dry breathing in groepjes van drie, zodat je zelf door het proces ging, kon observeren, en ook zelf sessies begeleidde. Vervolgens kwam het wet breathing aan bod, de rebirthing breathwork techniek in warm water. Dit is fantastisch werk waarbij je door processen gaat die bijna niet uit te leggen zijn. Ik heb daar gevoeld dat ik niet zozeer licht of liefde bréng, maar dat ik het bén. Dit heeft me enorm gesterkt om nog meer in het hier en nu te mogen vertrouwen op mijn kennis en kunde, en dat ik op de juiste momenten de juiste dingen uit mijn ‘gereerdschapskist’ kan toveren.
De adem, zo heb ik ervaren, is één van de meest impactvolle tools in de ondersteuning van mensen in hun bewustzijnsproces. Het is zoals een deelnemer van een van mijn ademdagen onlangs treffend sprak: 'dit zou verplichte kost moeten zijn voor iedereen'.
Lees ook dit verslag van een van Veerle’s ademdagen waarbij The Breathwork Movement aanwezig was:
Heb jij een vaste dagelijkse ademroutine?
‘Iedere ochtend verbind ik mij eerst heel bewust met mijn adem. Ik begin met een paar minuten zitten en ademen. Ik hou ervan om de golven van mijn adem te voelen en niets te hoeven doen.
Mijn lichaamsbewustzijn is groot, dus ik voel direct wanneer ik gedurende de dag stress ervaar. Aan mijn schouders en nek, maar ook aan mijn emoties, gedachten en prikkelbaarheid. Ik neem dan een pauze om te gaan zitten, om me heen te kijken en me te verbinden met mijn adem. Verder doe ik niets, ik ben gewoon aanwezig, met dat wat er is. Ik ben, ik ben goed genoeg. Mijn ademhaling wordt dan vanzelf trager. Dit soort kleine momentjes pak ik heel vaak. Ik geloof echt dat de kleine momenten een groot verschil maken.
Holotropisch ademen doe ik ook graag, maar dit kan (en mag) je niet alleen doen, dit is altijd onder begeleiding. We wisselen onderling ademwerk uit met collega’s en reiken naar elkaar uit als er behoefte aan is.’
Wat is jouw advies voor als ademwerk nieuw voor je is?
‘Start zo klein en eenvoudig mogelijk, zo is de kans dat je het blijft doen veel groter. Daarom ontwikkelde ik een erg laagdrempelige masterclass waar je in slechts 5-1à minuten per dag kan verbinden met de kennis en ervaring van je adem.’
Bekijk de masterclass via deze link.
Met de code TBM krijg je maar liefst 40% korting!
Welk boek heeft jou geïnspireerd op je pad?
‘Het boek wat me enorm inspireerde tijdens mijn eerste opleiding als professioneel mental coach, is Change your questions, change your life van Marilee Adams. Het gaat over persoonlijk leiderschap. De gebeurtenissen zijn de gebeurtenissen, we maken allemaal dingen mee in ons leven. Maar als het pijnlijk en moeilijk wordt en je kunt hier niet goed mee omgaan, dan wil je niet in de slachtofferrol vervallen; je wilt jezelf andere vragen stellen.
Dus niet: Waarom overkomt dit mij? Maar: Wat heb ik hier te leren? Wat heb ik niet gezien? Hoe zou het zijn voor de ander? Hoe kan ik er anders naar kijken? Wat zegt dit gevoel mij? Wanneer je jezelf dit soort ‘andere’ vragen kunt stellen, verandert dit je leven.’
PS. Lees uiteraard ook Jouw adem, jouw medicijn. En als luisteren meer jouw ding is: via Storytel luister je de eerste 14 dagen gratis, en via Nextory 40 dagen.
Veerle Dobbelaere - De Ademruimte Academie
Voor meer informatie over Veerle, zie haar profiel op The Breathwork Movement, en haar website www.ademruimteacademie.be. Volg Veerle op Instagram via @ademruimte_academie.
Lees ook dit verslag van een van de ademdagen waarbij The Breathwork Movement aanwezig was:
Voor het overzicht van alle ademcoaches:
Bekijk ook: