The Breathwork Movement

View Original

Wat is een ademcirkel en welke ervaring geeft het je?

De term ‘ademcirkel’ zie je steeds vaker voorbij komen als het gaat om verbonden ademwerk. Wat is een ademcirkel en waarom zou je er een bij willen wonen? Ademcoach Emma Sini geeft antwoord.

De opkomst van de ademcirkel

Psychodynamisch therapeut, healer en breathwork facilitator Emma Sini te Hietbrink

Je kunt op vele manieren ademwerk beoefenen: 1-op-1 met een coach, in een groep, online, alleen thuis… Het is allemaal mogelijk, en met een beetje ervaring ga je merken dat elke vorm zijn eigen voors en tegens heeft. In dit artikel zoomen we specifiek in op de term ‘ademcirkel’: deze zie je op steeds meer plekken worden georganiseerd.

Zo ook door psychodynamisch therapeut, healer en breathwork facilitator Emma Sini te Hietbrink, die een praktijk heeft in haar woonplaats Den Haag, en ook werkt op diverse locaties in Amsterdam. Ik vroeg haar naar het fenomeen ademcirkel, wat het inhoudt en wat je kunt verwachten als je er aan meedoet. Want als geen ander weet zij van de hoed en de rand.

Wat is een ademcirkel?

Emma: “Een ademcirkel kun je zien als een ademsessie in een groep. Meestal lig je ook letterlijk te ademen in een cirkel. In mijn geval is het daarnaast ook een ‘open’ cirkel, omdat ik altijd start en ook afsluit met een sharing.”

Waarom werkt een ademcirkel zo goed?

“Wat ik zo mooi vind aan ademen met een groep, is dat je gaat inzien dat je niet de enige bent die tegen dingen aanloopt. Dat het normaal is, en dat je er niet alleen voor staat. Vaak leven er tijdens een sessie thema's waarin mensen herkenning vinden en zich zo verbonden en gezien voelen in hun pijn of uitdaging.

Daarnaast werk ik tijdens het ademen met tonen of soul voice, dat wil zeggen: geluid en beweging geven aan dat wat je vanbinnen voelt, om de energie nog meer los te schudden en expressie te geven aan de gestagneerde energie en emoties. Wanneer je dit in een groep doet, is het vaak makkelijker om zelf ook geluid en beweging te gaan maken - anderen doen het namelijk ook. Alles is hierin voeding, het kan namelijk ook dingen triggeren. Maar dat helpt je dan juist om bij een stukje pijn te komen waarvan je misschien niet eens wist dat het er zat.

Op die manier ben je dus een spiegel, een uitnodiging en herkenning voor elkaar en dat ontstaat simpelweg door samen te ademen. Hoe mooi is dat?”

Jij werkt specifiek met thema’s tijdens jouw ademcirkels, hoe werkt dat?

“De thema's waarmee ik werk - denk aan de relatie met je ouders, liefdesangst, rouw, je innerlijk kind of eenzaamheid - integreer ik op verschillende manieren. Alleen al door een thema te bepalen, gaat het onderbewuste zich hierop afstemmen en staat er waarschijnlijk al iets ‘aan’ nog voordat je naar de cirkel toe gaat.

Tijdens de cirkel stem ik de meditatie aan het begin hierop af, waar nodig behandel ik een stukje theorie met betrekking tot het thema, en er is ruimte voor vragen. Tijdens de ademsessie zelf zal ik afhankelijk van het thema helende zinnen, affirmaties of visualisaties meegeven, waardoor stukken passende bij dit thema uitgenodigd worden om naar boven te komen.”

Waarom zou iedereen een ademcirkel moeten meemaken?

“Haha, ik zou het niet aan iedereen aanraden, eerlijk gezegd. Als je een overprikkeld zenuwstelsel hebt, hooggevoelig bent, snel geneigd bent te dissociëren of wanneer je long- of hartproblemen hebt, zou ik je eerst een aantal 1-op-1 sessies aanraden.

Maar de ervaring van een cirkel gun ik iedereen. De energie van een cirkel zorgt voor een diepe verbinding. Waar mensen binnenkomen als vreemden van elkaar, lijkt het aan het eind van een cirkel vaak alsof we elkaar al jaren kennen en net een slaapfeestje hebben gehad.”


Meer weten over het werk van Emma? Kijk op Emmasini.com. Meer ademcoaches ontdekken kan via de coach finder, of bekijk alle events in de agenda. Happy breathing!


See this gallery in the original post