Wat is Hartcoherentie?
Hartcoherentie is een staat van zijn, het staat voor een coherent, samenhangend hartritmepatroon. Je bent ‘hartcoherent’ wanneer jouw hartritme op een mooie en gezonde manier samenvalt met je ademhaling.
Hartcoherentie als ademhalingstechniek
Hartcoherentie kun je bereiken met behulp van je ademhaling. Dan spreken we over hartcoherentie als een kalmerende ademtechniek waarmee je je zenuwstelsel tot rust kunt brengen, en je hart en brein in balans. Je ademhaling, hart en brein staan continu met elkaar in verbinding. Door je adem te beïnvloeden, beïnvloed je automatisch ook de werking van je hart en brein.
Wanneer je hartritme in een mooi, vloeiend, samenhangend patroon verloopt, spreek je van hartcoherentie. De versnelling en vertraging van je hartslag zijn in balans en alle belangrijke lichaamsprocessen zijn op elkaar afgestemd en functioneren optimaal samen. Als een coherent systeem.
Simpel gezegd komt het erop neer: hoe kalmer en gelukkiger we zijn, hoe hoger de hartcoherentie is, hoe flexibeler je zenuwstelsel is, hoe beter je lichaam werkt. Wanneer we stress ervaren, zijn we alles behalve in een staat van hartcoherentie. Daarom is deze manier van ademen ook erg geschikt bij chronische stress, burnout, overprikkeling, en allerlei stressgerelateerde klachten. Je lichaam functioneert met een coherent hartritme beter en efficiënter, en kan zo beter herstellen van stress.
De voordelen van hartcoherentie
✓ Minder spanning en stress, minder stressgerelateerde klachten
✓ Een flexibeler en sterker zenuwstelsel, meer veerkracht
✓ Een kalmere geest, emotioneel stabieler
✓ Je hart en brein in optimale staat van balans en coherentie
✓ Bevordert het zelfherstellend en -helend vermogen van je lichaam
Hoe beoefen je hartcoherentie?
Een staat van hartcoherentie bereik je met behulp van twee krachtige ingrediënten: een kalme regelmatige ademhaling, en de focus op positieve emoties.
Onderzoek laat zien dat het optimale adempatroon 5,5 seconde in en 5,5 seconde uit is, wat neerkomt op 5,5 ademhalingen per minuut. Dit is een gemiddelde, maar de sweet-spot van elk mens ligt ergens tussen de 4 en 6 ademhalingen per minuut. Voor het gemak kun je zeggen dat je in een tempo van 5 seconden in en 5 seconden uit wilt ademen. Dit is zes keer per minuut.
Ook emoties spelen een grote rol bij hartcoherentie. Je hartritme ziet er bij positieve emoties vloeiend en regelmatig uit. Ook dankzij het oproepen van fijne emoties kom je dus in staat van hartcoherentie. Helemaal als je de ademhaling combineert met deze emoties, wordt het effect extra krachtig.
Breng tijdens de ademhalingsoefening de focus naar je hart. Voel het hele gebied rondom je hart, en houd je focus daar tijdens de hele oefening. Probeer hierbij gevoelens van liefde, dankbaarheid, geluk, blijdschap, plezier en verbinding op te wekken. Denk aan iets fijns, een mooie herinnering, je kinderen, iets wat je blij maakt, een verliefd gevoel. Ervaar en voel de energie, het hart is er erg gevoelig voor en zal er dus ook direct op reageren door in een mooier en vloeiender ritme te gaan kloppen. Het werkt echt enorm krachtig!
Hoe vaak kan je hartcoherentie beoefenen?
Hartcoherentie kan je in feite niet vaak genoeg beoefenen, het is de ultieme manier om balans en coherentie in je hele innerlijke systeem te krijgen.
Het advies: adem 3 keer per dag gedurende 5 minuten op deze regelmatige, coherente manier. Maar langer is zeker ook goed, beter zelfs. Hoe langer je in staat van hartcoherentie kunt verblijven, hoe gezonder je lichaam wordt, hoe beter jij je voelt. Door dagelijks op deze coherente, gebalanceerde manier te ademen, kun je de balans in je interne systeem herstellen, en de stressreactie in je lichaam een halt toe te roepen.
Je zult tijdens het doen van de ademhalingsoefening direct ervaren hoe kalm je ervan wordt, en over tijd gaan merken dat je je de hele dag door rustiger, scherper en meer in balans voelt. Let wel: alleen wanneer je het dagelijks beoefent zal je blijvend positieve effecten gaan ervaren.
Er zijn hele fijne tools die je kunnen helpen bij de beoefening van hartcoherentie, en je bovendien biofeedback kunnen geven zodat je kunt zien wat de oefening in je lichaam doet. Zoals de Inner Balance Trainer van Heartmath institute, de moonbird ademhalingstool, of de draagbare ademcoach Oxa. Zie voor meer info: ademtools.
Het beoefenen van hartcoherentie ademhalingsoefeningen
Adem op een regelmatig ritme: 5 seconde in, 5 seconde uit
Focus op je hartstreek. Probeer je hart(senergie) te voelen
Focus terwijl je ademt op positieve emoties, zoals dankbaarheid, liefde, plezier, verbinding
Adem in een vloeiende beweging, in en uit door je hart
Extra tips bij het ademen
Adem altijd door je neus, langzaam, spaarzaam, en probeer je middenrif te gebruiken
Doe de oefeningen bij voorkeur drie keer per dag: vind een moment in de ochtend, middag en avond
Maak er een dagelijkse gewoonte van, alleen dan ga je blijvend de vruchten plukken
Probeer deze kalme manier van ademen ook - waar mogelijk - toe te passen tijdens je dag en je dagelijkse bezigheden
Most of all: geniet ervan. Zie de oefening als een welverdiend moment voor jezelf, een moment van rust waarop je ook nog eens werkt aan een betere gezondheid van lichaam en geest
Hartcoherentie op muziek
De fijnste manier om hartcoherentie te beoefenen, is met Breathing Music: muziek speciaal hiervoor gemaakt, zodat je alleen maar mee hoeft te ademen op het ritme van de muziek.
Bekijk ook:
Ademen kan je zelf uiteraard. Maar soms is een beetje hulp hierbij zeer aan te raden. Gelukkig bestaan er handige tools die je kunnen helpen, zoals Pebbles, moonbird, Airofit en Somnox.
Ontdek alle ademtools