Dit zijn de 10 leukste ademhalingsoefeningen voor kinderen

Onze favoriete kleine medemensen worden regelmatig geconfronteerd met grote emoties. Of het nu gaat om een valpartij, een ruzie met broer of zus of het niet mogen eten van een koekje voor het eten, frustratie en woede kunnen naar boven komen, en de kans is groot dat dit niet gebeurt op het moment of de plaats die jij kiest.

Hoewel deze situaties voor ouders misschien onaangenaam zijn, kun je je voorstellen hoe moeilijk het kan zijn voor een klein kind, die geen idee heeft hoe hiermee om te gaan. Als de gemoederen hoog oplopen, is het doen van een ademhalingsoefening een super effectieve manier om met moeilijke emoties om te gaan.

Waarom ademhalingsoefeningen met kinderen?

Los van omgaan met overweldigende emoties, is het doen van ademhalingsoefeningen een ideale manier voor kinderen om tot rust te komen, grote hoeveelheden prikkels beter te kunnen verwerken, makkelijker te kunnen in- en doorslapen, beter met pijn te kunnen omgaan en opgewekter, energieker en blijer de dag door te gaan. De adem werkt werkelijk voor alles.

Iedereen die het ooit heeft ervaren kan je vertellen dat een kalme, volledige ademhaling (dus niet zo’n oppervlakkige als wanneer je je gestrest of opgejaagd voelt) veel kracht in zich heeft. Enkele bewezen voordelen van een rustige buikademhaling zijn:

  • Minder gevoelens van angst en overweldiging

  • Lagere stressniveaus

  • Ontspannen spieren

  • Meer energie

Voor kinderen is kalm en volledig ademhalen daarnaast een goede manier om zich op dat moment op iets anders te concentreren dan op datgene (of die dingen) die hen verdrietig, boos of gefrustreerd maken. Bovendien kalmeert de ademhaling kinderen door ze letterlijk te vertragen. Bij een ademhalingsoefening moeten ze immers stoppen met wat ze aan het doen waren.

Meer lezen over de ademhaling in relatie tot kinderen?
Zie ook:
5 x de leukste ademboeken voor kinderen.

De leukste ademhalingsoefeningen voor kinderen

Als het gaat om ademhalingsoefeningen voor kinderen, is de sleutel om deze oefeningen fijn en leuk te maken, en gemakkelijk te onthouden. De volgende ademhalingsoefeningen gebruiken de verbeeldingskracht van kinderen, en taal die ze zonder moeite kunnen begrijpen.

Wanneer je deze ademhalingsoefeningen aan kinderen introduceert, doe dit dan op een rustig moment, nooit in een emotioneel geladen situatie. Door ze van tevoren voor te bereiden zijn ze beter uitgerust om met moeilijke situaties om te gaan als die zich voordoen - zelfs als je er niet bent.

En.. hoe mooi is het om kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van de kracht van de adem? Deze superpower zal ze voor altijd bijblijven en helpen in de rest van hun leven.

1. Ruik aan een bloem

Laat je kind aan een denkbeeldige bloem ruiken door langzaam diep in te ademen door de neus, en dan uit te zuchten door de mond. Het is een van de makkelijkste ademhalingsoefeningen om onder de knie te krijgen, en super krachtig om een korte ademnpauze mee in te lassen.

2. De konijnenadem

Wees net als een konijntje in de tuin. Moedig je je kind aan om drie keer snel te snuiven door de neus en dan in één keer lang uit te ademen door de mond.

3. Bellen blazen

Wanneer je bellen blaast moet je natuurlijk heel voorzichtig en zachtjes blazen, anders gaan de bellen stuk. Herinner je kind eraan hoe zacht het moet blazen om een mooie grote bel te krijgen. Moedig hen aan om diep in te ademen en dan zacht en lang uit te blazen. Ook zonder bellenblaas.

4. Kaars op de taart uitblazen

Blaas alle kaarsjes uit op de taart! Laat je kind de kaarsen op een denkbeeldige verjaardagstaart uitblazen door diep in te ademen door de neus en krachtig en lang uit te blazen door de mond.

5. Dromenvanger

Heeft je kind een dromenvanger boven het bed? Dan is een goede oefening voor het slapengaan om de veren te laten bewegen door zachtjes te blazen. Kan je kind ze zo klein mogelijk laten bewegen, dus door heel zachtjes te blazen?

6. De slangenadem

Laat je kind doen alsof hij of zij een slang is door te sissen. Adem hiervoor diep in door de neus en blaas uit door de mond met een zacht sissend geluid - zo lang sissen als lukt.

7. Zoemen als een bij

Laat je kind comfortabel zitten met de ogen dicht en de handen over de oren geslagen. De inademing is door de neus, met een gesloten mond. Laat vervolgens, met gesloten mond, een zoemend geluid maken (als een bij) bij het uitademen. Doordat de handjes de oren bedekken, wordt het zoemgeluid versterkt.

8. De wasmachine

Laat je kind zitten in de kleermakerszit, waarbij de twee wijsvingers naar elkaar wijzen, voor hun mond. Nadat je kind diep heeft ingeademd door de neus, blaast het uit door de mond terwijl de vingers om elkaar heen ronddraaien (als een wasmachine). Het leuke hiervan is ook het zwiepende geluid dat ze horen wanneer ze uit blazen.

9. Schouderrol ademhaling

Schouderrollen werken als een een super makkelijke en krachtige ademhalingsoefening voor kinderen. Ze hebben als bijkomend voordeel dat ze hiermee gespannen spieren en spanning kunnen loslaten. Laat je kind comfortabel zitten. Adem diep in terwijl de schouders omhoog naar de oren rollen. Adem dan met een diepe zucht uit, terwijl de schouders weer omlaag vallen.

10. Ballon ademhaling

Laat je kind voor de ballon ademhaling comfortabel zitten en de handen om de mond slaan. Laat hem of haar diep inademen door de neus en bij de uitademing (langzaam blazen via de mond) de handen naar buiten slaan, alsof hij een grote ballon opblaast. Zo groot mogelijk! Bij de inademing door de neus komen de handen weer naar de mond.

Boekentip: Sara en het geheim van vriendje Adem

Nog een mooie boekentip om kindjes op een speelse manier bewuster te maken van de adem, is Sara en het geheim van vriendje Adem, geschreven door Manja Litjens. Een mooi boek voor jonge kinderen om te ontspannen en zich weer rustig en stil te voelen, met mooie illustraties en meditatie/ademhalingsoefeningen.


Bekijk ook:

Vorige
Vorige

Dit is hoe 'anders' ademen je leven kan veranderen - interview in Meanwhile Magazine

Volgende
Volgende

Waarom je altijd door je neus wilt ademen (inclusief 5 tips hoe je dat het beste doet)