Ontdek de kracht van boks- & ademtherapie
Dit verslag is geschreven door Nikki van der Velden, oprichter van The Breathwork Movement.
Steeds vaker zie ik de combinatie ‘ademwerk’ en ‘boksen’ voorbij komen, als een therapeutische manier om (beter) in contact te komen met jezelf en op een dieper niveau kennis te maken met wie je bent. Met als gevolg een groter bewustzijn van gedrag, reflexen, houding en overtuigingen, zodat je deze ook blijvend kunt gaan doorbreken.
Ik weet al hoe krachtig ademwerk hiervoor kan werken. En van boksen geloof ik dat ook direct. Dus die combi… die wilde ik maar wat graag eens ervaren om mijn ervaringen hier te kunnen delen. Ik ben op bezoek gegaan bij Dolf Dix, die in zijn ‘Ademloods’ in Geistingen (op de grens van NL en BE) mensen kennis laat maken met de kracht van boks- en ademtherapie.
Wat is boks- en ademtherapie?
Tijdens het inlezen over dit topic leer ik dat “Boks- en ademtherapie” een combinatie is van (therapeutisch) boksen en bewust verbonden ademwerk. Enerzijds zorgt het voor een krachtige fysieke ontlading van spanning, emoties en pijn. Anderzijds is het een manier om jezelf terug op te laden met nieuwe levensenergie.
‘De combinatie van boksen en ademen leert je stil te staan en te observeren wat er gebeurt’, legt Dolf mij uit nadat ik ben aangekomen in zijn Ademloods en we een kopje thee drinken alvorens hij mij een sessie gaat laten ervaren. ‘Focussen op je ademhaling is een manier om emoties te reguleren en om spanning en stress te ontladen, alsook om ruimte en rust te creëren om oude patronen te doorzien en te doorbreken’.
Waarom werkt de combinatie boks- en ademtherapie zo krachtig?
‘Je gaat volledig uit je hoofd, in je lijf’, vertelt Dolf. ‘Door het boksen maak je verbinding met je lichaam, je gevoel, je overtuigingen en je emoties. Het praten stopt: even geen verhalen. Je leert te observeren wat er gebeurt, ervaren zonder woorden. Je wordt geconfronteerd met je bewuste en onbewuste patronen. Wat gebeurt er precies met je? Welke bewegingen maak je? Welke keuzes maak je?’
Even geen verhalen… Dit is inderdaad iets wat ons hoofd continu doet: verhalen vertellen. Maar vaak zijn die verhalen (of: overtuigingen) niet waar, dienen ze ons helemaal niet en houden ze ons klein. Overtuigingen als ‘ik kan dat niet’, ‘het is niet voor mij weggelegd’ of ‘wie ben ik nu om…’ kunnen je in hun greep houden en staan in de weg om voluit en met voldoening te kunnen leven.
Totdat je besluit om uit je hoofd te stappen en bewustzijn te creëeren op wat er in jou leeft. Iets wat verbonden ademen, en dus ook boksen, voor je kan doen. Want praten over je problemen kan zeker opluchten, maar zorgt meestal niet voor blijvende verandering. Daarvoor wil je voorbij het denken gaan en zal je altijd je lichaam mee moeten nemen.
Hoe is Dolf erbij gekomen om boks- en ademtherapie aan te bieden? ‘Stressen!’, geeft hij resoluut terug. ‘Ik kan inmiddels uit ervaring zeggen dat er een wereld opengaat als je de stilte in jezelf ontdekt. Ik heb door de jaren heen ervaren dat weerstand bieden tegen ‘dat wat is’ de echte pijn in je leven veroorzaakt. Door tal van lichaamsgerichte opleidingen, trainingen én ademwerk is er steeds meer ruimte in mij ontstaan om mijn emoties en angst, allemaal gebaseerd op oude patronen, te doorzien en de drang naar controle los te laten. Ik heb mijn interne rem- en gaspedaal beter leren bedienen waardoor ik minder reageer, en meer bewust creëer’.
Tijdens een “Bokstherapie opleiding” heeft Dolf de kracht van boksen als lichaamsgerichte therapievorm geproefd en gevoeld. Dat maakte hem enthousiast, het smaakte direct naar meer. In zijn ‘Ademloods’ - dat een waanzinnig mooi en groot ‘adem/boks/verstil-walhalla’ blijkt - is hij aan de slag gegaan door coachingssessies te geven waarin de kracht van verbonden ademwerk wordt gecombineerd met de kracht van boksen.
‘Het boksen laat zien wat je doet en je ademhaling laat je voelen wie je bent. Je ervaart pas wat echt is, als je het onechte ziet’, aldus Dolf. ‘In de ring komen reactieve patronen naar boven en leer je andere keuzes te maken. Je maakt een proefritje in ander gedrag, waardoor je je bewuster wordt van oud zeer en belemmerende overtuigingen. Als afsluiting veranker je door een verbonden ademhaling je de nieuwe inzichten. Dankzij boks- en ademtherapie voel je je al snel steviger, rustiger en krachtiger in je schoenen staan.’
Hoe ziet een sessie boks- en ademtherapie eruit?
Genoeg ‘verhalen’ verteld nu, het is wat mij betreft tijd om een sessie te ervaren. Dus laat ik me door Dolf begeleiden naar het hart van zijn Ademloods alwaar we tegenover elkaar plaatsnemen in een comfortabel ‘ademstoeltje’ met een heerlijk zachte schapenvacht erop. Ondertussen blijf ik maar om me heen staren, verwonderd door zowel de grootsheid als de intimiteit die deze ‘Ademloods’ met zich meebrengt. Dolf heeft oprecht een mooie plek gecreëerd, waar je de tijd en al je dagelijkse beslommeringen direct vergeet.
‘Een sessie is nooit hetzelfde’, legt Dolf uit ter introductie. ‘Ik speel altijd met de aanwezige elementen en laat de sessie zoveel mogelijk in het moment ontstaan. Ook voor mijn eigen proces zijn er iedere keer weer rake inzichten, waardoor ik me steeds vrijer voel om te doen wat goed voelt.’
Wij beginnen deze sessie met landen in ons lijf - ‘we’, want Dolf doet zelf ook mee - met wat fysieke bewegingen: door te springen en schudden en kloppen op ons lichaam. Heerlijk vind ik dit soort oefeningen, ik voel zo direct de energie door m’n lijf stromen en spanning ontladen. Dolf geeft aan dat hij zo elke nieuwe dag begint, met het ‘wakker maken’ van zijn lichaam. En dat doe ik ook, al maak ik er een soort vrije dans van ‘s morgens in m’n badkamer, dit maakt ook meteen opgewekt. Op een bewuste manier je lijf in beweging zetten alvorens je met je hoofd in actie schiet, is goud waard. Dat geldt voor elke ochtend, en ook voor deze boks- en ademtherapiesessie.
Vervolgens begeleidt Dolf me in een ademhalingsoefening waarbij een aantal ferme ademteugen worden afgewisseld met retenties (adempauzes). Als er nog gedachtes waren, dan waren deze nu helemaal weg. Want toen hij me na de oefening vroeg wat er in me opkwam, kon ik geen woord uitbrengen. Niets! Echt helemaal niets.
Maar al snel ging mijn hoofd weer meedoen, want Dolf stelde me vragen over thema’s, klachten, doelen, en behoeftes die momenteel in mij leven. Waar loop ik tegenaan en waar wil ik naartoe? Ik denk na over situaties waarin mijn hoofd mijn hart nog wel eens wil overstemmen, dus waarin ik steviger wil staan en dichter bij mezelf wil blijven. Dolf stelt me steeds de juiste vragen ter reflectie. Door dit stuk coaching ontstaat een heldere intentie waarmee we vervolgens de boksring instappen…
Boksen als therapievorm
De boksring! Ik merk gelijk dat mijn fanatisme begint op te laaien. Net als mijn perfectionisme, want ‘natuurlijk’ wil ik de stoten goed uitvoeren! Maar dat is dus al het eerste patroon dat opvalt. En dat heel tekenend is. Dolf geeft me terug dat ik letterlijk sta te springen op mijn benen. Iets wat ik blijkbaar automatisch doe. Uit enthousiasme, maar daarmee ben ik veel te snel. En vergeet ik een moment te pakken om te voelen wat ik voel. ‘Eerst ademen, dan pas actie’, geeft Dolf me terug. Een inzicht dat klopt als een bus.
Stap voor stap word ik begeleid in de ring. Het gaat niet om goed kunnen boksen, dat wordt direct duidelijk. Het gaat om je gedrag ten aanzien van wat er gebeurt in de ring. Maak je oogcontact en zoek je verbinding, of juist niet? Vecht je terug of deins je terug als er een aanval komt? Hoe stevig sta je op de grond? Hoe is je ademhaling?
Hoe ik me gedraag in de ring blijkt een waanzinnige spiegel. Een afspiegeling van hoe ik me vaak ook buiten de ring gedraag. Fanatiek en enthousiast, waarbij ik mezelf soms voorbij kan lopen. Kalmte en adempauze is wat ik nodig heb. Slag voor slag kom ik dankzij Dolf zijn observaties en aanwijzingen beter in contact met mezelf en mijn automatische patronen, en hierbij ook met de gevoelens en emoties die erachter verscholen liggen. Ik ben oprecht onder de indruk hoe zo’n ogenschijnlijk simpele oefening (‘sla tegen twee boks-pads aan’) zoveel effect heeft. En impact bovendien. Puur door je lijf in de ‘strijd’ te gooien, in plaats van enkel praten en analyseren.
Verbonden ademwerk om inzichten te doorvoelen en integreren
Door te boksen kijk je in de spiegel van jouw conditioneringen. Zo’n sessie wordt doorgaans afgesloten met een verbonden ademsessie, om alle inzichten rustig te laten inwerken en ruimte maken voor het nieuwe. Vandaag sla ik deze over, puur omdat Dolf en ik al uren bezig zijn in de Ademloods. Maar dankzij mijn vele ervaringen met verbonden ademwerk, en nu ook met therapeutisch boksen, begrijp ik hoe krachtig het is als je deze twee methoden in één sessie laat versmelten.
Lichaamsgericht werken dus, waanzinnig krachtig. Spanningen zetten zich vast in het fysieke lichaam en daarom blijkt praten alleen vaak niet voldoende om patronen te doorbreken of complexe of pijnlijke gebeurtenissen te kunnen verwerken. Ik ben in elk geval blij verrast door de combinatie van boksen en ademwerk!
Voor wie ik boks- en ademtherapie geschikt?
Dolf ziet in zijn Ademloods veel mensen die voor een grote keuze staan in hun leven of ergens tegenaan of op vast lopen. ‘Vanuit mijn eigen doorleefde inzichten kijk ik al sparrend met ze mee’, zegt Dolf. En dat is juist zo mooi, Dolf heeft al voor vele vuren gestaan. Eerder verscheen dit interview met hem op The Breathwork Movement, een inspirerend verhaal.
Boks- en ademtherapie is overigens ook voor ondernemers en managers zeer interessant. Binnen bedrijven spelen de individuele, persoonlijke patronen van mensen natuurlijk ook een grote rol. Door hier samen meer inzicht op te vergaren, kan er enerzijds meer begrip ontstaan, en anderzijds belemmerende patronen - die ook groei en succes binnen het bedrijf in de weg kunnen zitten - worden doorbroken.
Kortom: ik vind het een aanrader. Voor meer informatie over boks- en ademtherapie bij Dolf, kijk je op www.boksenademtherapie.be.
Bekijk ook: