Dit is hoe je je lichaam kan ontgiften met je ademhaling
De adem heeft vele gezondheidsvoordelen, een daarvan is het reinigend vermogen. Ons lichaam is ontworpen om 70% van zijn gifstoffen kwijt te raken door te ademen. Lees hier hoe je je ademhaling kan inzetten voor een detox van je lichaam.
Ademhaling om je lichaam te detoxen
Je lichaam reinigen, ontgiften of detoxen is goed en verstandig om regelmatig eens te doen. Al kan je lichaam dat in principe prima zelf, daar is het voor gemaakt. We hebben de juiste organen die ervoor zorgen dat het lichaam overtollige of schadelijke stoffen die we bewust en onbewust tot ons nemen of aanmaken, uitschakelt en kwijtraakt. Je lichaam is één grote detoxmachine.
Hoe dit werkt?
Je lever is natuurlijk je beste detoxmachine, deze filtert afvalstoffen, hormonen, medicijnen en alle lichaamsvreemde stoffen uit je systeem
Via je darmen en je urineweg kun je alle niet bruikbare of schadelijke stoffen kwijtraken / ontlasten
Je huid helpt je om via de zweetklieren gifstoffen uit te scheiden
Door de longen scheid je overtollige CO2 uit
De nieren maken het bloed schoon en helpen je lichaam om schadelijke stoffen via de urine kwijt te raken
Het proces van lichaamsreiniging en ontgifting gaat 24 uur per dag door, ook zonder de hulp van voeding of supplementen. Iets waarvan we vaak denken dat het noodzakelijk is om te kunnen detoxen. Dit is dus niet per se waar, je lichaam doet het allemaal zelf. Mits we niet als onze eigen stoorzender optreden.
Welke rol speelt de ademhaling bij detoxen?
Over het algemeen kan je lichaam zelf dus prima giftige stoffen uitschakelen en verwijderen. Toch zijn er schadelijke stoffen die zich kunnen opslaan in het lichaam. In veel gevallen ligt de oorzaak in een verstoorde ademhaling. Een lichaam kan namelijk nooit optimaal functioneren wanneer het niet goed ademt - iets wat belangrijk is om je je van bewust te zijn. Je adem speelt een grote rol bij een gezonde werking van je lichaam, en verdient zodoende aandacht als je gezond door het leven wilt gaan.
Wanneer je adempatroon niet optimaal is, ondermijn je een goede gaswisseling in je lichaam. Vaak is dit wanneer je op een gestreste manier ademt: oppervlakkig, hoog in je borst en te vaak - lees: chronische hyperventilatie, iets waar veel mensen - al dan niet bewust - last van hebben. Wanneer je op zo’n manier ademt, krijgen je cellen niet de zuurstof die ze nodig hebben om alle essentiële lichaamsprocessen - waaronder zuivering en herstel - uit te voeren. Je lichaam kan zichzelf zo dus ook niet goed ontdoen van schadelijke stoffen. Bewust ademhalen helpt om overtollige stoffen uit je lichaam los te laten.
Wanneer je een chronisch verstoord adempatroon hebt, heeft detoxen met voeding, drankjes of speciale oefeningen dan ook eigenlijk geen zin. Je zult eerst aandacht moeten besteden aan een gezond adempatroon, zodat je lichaam optimaal voor jou kan gaan werken.
Gebruik je adem voor een optimaal gezond lichaam
Voor een optimale, gezonde en zuiverende werking van je lichaam zijn een aantal zaken belangrijk als het op je ademhaling aankomt. Wil je maximaal ontgiften? Let dan hierop:
Het belang van een neusademhaling
Een neusademhaling is nog altijd de meest gezonde vorm van ademhalen. Wanneer je door je mond ademt krijg je namelijk van alles binnen wat in de lucht hangt: stof, bacteriën, virussen, verontreinigende stoffen, etc. Je neus filtert, verwarmt en bevochtigt de lucht, waardoor je al een eerste laag van afweer inbouwt. In je neus wordt ook stikstofoxide aangemaakt, iets wat virusremmend en bacteriedodend werkt.
Lees ook:
Het belang van een buikademhaling
Een gezonde ‘buikademhaling’ is een ademhaling waarbij je je middenrif - de parachutevormige spier die je buik- en borstholte scheidt - gebruikt. Wanneer je laag in je lichaam ademt, dus in je buik, dan wordt je middenrif naar beneden geduwd. Daardoor komen al je buikorganen in beweging. Dat wil je, want door deze massage raken je buikorganen beter doorbloed en gaan ze beter functioneren.
Tegelijkertijd is de beweging van je middenrif de pomp van het lymfestelsel, het reinigingssyssteem van het lichaam. Deze pomp wil je in beweging zetten, en hij werkt het beste in een zachte, ontspannen buik.
Lees ook:
Het belang van minder ademen
Veel mensen ademen te veel. Dat wil zeggen: te veel in verhouding tot de activiteit van het lichaam. Wanneer je in rust bent, heeft je lichaam namelijk niet veel ademteugen per minuut nodig. Zo’n acht is meer dan genoeg. Toch ademen we vaak wel twaalf, vijftien of soms meer dan twintig keer per minuut.
Wanneer je zoveel ademt, verstoor je de balans tussen zuurstof en co2 in je bloed. Je blaast teveel co2 uit, waardoor er te weinig van beschikbaar is in het bloed. En dat is waar het misgaat, want die co2 is nodig om zuurstof af te geven aan de cellen. Wanneer je cellen niet genoeg zuurstof krijgen, kunnen ze niet goed functioneren, zo ‘simpel’ is het. Een optimale balans tussen zuurstof en co2 is dus wat je wilt, en het credo hiervoor is: minder ademen.
Een manier om je adempatroon blijvend te verbeteren (lees: in het algemeen minder te gaan ademen) is door het aanleren van de Buteyko ademtechniek. Je leert door diverse oefeningen langzamer en minder diep ademen, en uiteindelijk wordt je adempatroon gereset tot een blijvend gezond ritme. Je lichaam krijgt door deze spaarzame manier van ademen de zuurstof binnen die het nodig heeft, je cellen kunnen optimaal hun werk doen en de verschillende systemen kunnen zich gaan herstellen.
Vaak zie je ook dat er door een nieuw adempatroon een reiniging in het lichaam plaatsvindt. Het immuunsysteem kan namelijk weer in actie komen, waardoor afvalstoffen en vervuiling uit je lichaam kan worden afgevoerd. Dit gaat vaak erg snel en efficient, en je kunt hierbij symptomen gaan ervaren, die verschillen van persoon tot persoon. Denk aan koorts, zweten, pijn in botten en gewrichten, jeuk, diarree of braken. Het lijkt dan in eerste instantie of je klachten evrergeren, maar ze zullen snel minder worden. Het is allemaal onderdeel van het reinigingsproces.
Lees ook:
Het belang van je ademhaling voor een gezonde pH-waarde
Voor een optimale werking van ons lichaam is het van belang dat de zuurgraad van het bloed - uitgedrukt in pH) min of meer constant blijft. In balans dus, als met alles. In principe is je lichaam perfect in staat die balans goed te houden, toch kan je lichaam verzuurd raken. Dat is niet wat je wilt, want wanneer je lichaam langdurig is verzuurd, kan het in een ontstekingsfase terechtkomen. Vaak zijn het ‘stille’ ontstekingen, ook wel laaggradige ontstekingen genoemd. Die zijn geniepig, want je merkt er niet direct iets van. Misschien wat pijn en stijfheid. Op lange termijn kunnen die stille ontstekingen echter allerlei kwalen en ziekten tot gevolg hebben.
De vraag is natuurlijk: wat te doen? Wederom is het goed te weten dat je ademhaling veel invloed heeft op je pH-waarde. Ook hier geldt: minder en kalmer ademen. Wanneer je chronisch teveel ademt (chronische hyperventilatie), verlies je telkens teveel CO2 en wordt je bloed minder zuur. Je lichaam zal er echter alles aan doen om de pH-waarde van je bloed binnen normale waardes te houden, en het gaat het verlies aan zuur compenseren. In eerste instantie volgt een bufferreactie waarbij H+ (waterstof = erg zuur) vrijkomt. Als je lichaam niet genoeg H+ meer kan creëren, valt het terug op een 2e compensatie-mechanisme: de productie van melkzuur. Wanneer je intens sport, produceren je spieren ook melkzuur, te herkennen door ‘verzuurde spieren’. Dat gebeurt hier ook, en dat is ook de reden dat wanneer je chronisch hyperventileert, je last krijgt van zure spieren en vermoeidheid.
Door langzaam, rustig en spaarzaam te ademen kan de pH-waarde van je bloed herstellen en optimaliseren, wat je algehele gezondheid uiteindelijk verbetert.
Lees ook:
Het belang van je ademhaling voor gezonde hersenen
Een mooie ontdekking uit de wetenschap: niet alleen je hartritme, maar ook je ademhalingsritme beïnvloedt hoe goed hersen- en ruggenmergvloeistof in en rond je hersenen stroomt. Dit vocht speelt een belangrijke rol bij het wegspoelen van metabolische afvalproducten uit je hersenen. En dit kan dan weer verband hebben met hersenziekten zoals Alzheimer.
Wederom zijn het de trage, spaarzame maar volledige ademhalingen die beter zijn en een grotere invloed hebben op de stroom van hersenvocht dan snellere, oppervlakkige ademhalingen. De langere ‘golven’ in de vloeistof die het gevolg zijn van langzaam ademhalen, kunnen meer volume dragen, zo blijkt.
Vergelijk het met de golven van de zee die op het land slaan. Stel je een strand voor met afval. Een lange glooiende golf verwijdert rommel op het strand efficiënter dan een korte, grillige golf. Een langzame, rustige, regelmatige ademhaling is dus beter om je hersenen gezond te houden. Yoga ademhalingstechnieken kunnen hierbij ook erg ondersteunend zijn, lees bijvoorbeeld meer over ocean breathing.
Lees ook:
Minder ademen = meer detoxen = gezonder leven
Een gezond lichaam is een lichaam dat optimaal zelf het werk kan doen. Zonder toevoegingen, ingrepen, poeders en pillen. Uiteraard kunnen deze behulpzaam zijn, maar alleen als het lichaam ook een gezond adempatroon heeft. Gek genoeg, heeft het anders niet veel zin… Rustig blijven ademen dus maar :)
Bekijk ook: