Een krachtige ademhalingsoefening voor het slapen

Moeite om in slaap te vallen? De 4-7-8 ademhalingstechniek is een simpele en krachtige ademhalingsoefening om je lichaam en gedachten te kalmeren, zodat je snel in slaap kunt vallen.

Kalmeer je ademhaling, kalmeer jezelf

Na een drukke dag of een avond waarop je geest nog actief is geweest (lang doorgewerkt, drukke gesprekken of tot laat naar een scherm gestaard), is het vaak knap lastig inslapen. Wanneer je hoofd nog in actiemodus staat, heb je nog de nodige ‘downtime’ nodig.

Dankzij bewust gebruik te maken van je ademhaling, kan je je innerlijke systeem op een snelle en krachtige manier tot rust brengen. Dit doe je door je ademhaling te vertragen, en dan met name de uitademing. Dit werkt als een rempedaal op je lichaam en geest. Hoe meer je de (uit)ademhaling vertraagt, hoe meer je ontspant en kalmeert.

Downregulating the breath is a natural tranquilizer for the nervous system.
— Dr. Andrew Weil

Snel in slaap dankzij de 4-7-8 Ademhaling

Een voorbeeld van een sterk kalmerende en ontspannende ademhalingstechniek, is de 4-7-8 ademhaling, ook wel de relaxing breath genoemd. De 4-7-8 ademhalingstechniek komt uit de eeuwenoude yogatraditie en heeft een groter en breder podium gekregen dankzij Dr. Andrew Weil, een Amerikaanse arts met een mooie holistische kijk op gezondheid.

Hij beschrijft de 4-7-8 ademhalingsoefening ook als een "natural tranquilizer for the nervous system", vanwege het sterk kalmerende effect. Perfect voor het slapen dus, maar bijvoorbeeld ook om (acute) angst te verminderen.

Hoe werkt de 4-7-8 ademhalingsoefening?

Zit rechtop of lig ontspannen in je bed, ontspan je lichaam, doe je ogen dicht en plaats het puntje van je tong op je tandvlees, net achter je voortanden. Adem 4 seconden in door je neus, houd dan 7 seconden ontspannen vast en blaas dan rustig, zonder kracht, in 8 tellen uit door getuite lippen. Als een ballon die langzaam leegloopt.

Speciaal voor deze oefening is er Breathing Music: muziek in helende klanken die je precies het tempo aangeeft. Want zelf tellen is eigenlijk niet wat je wilt, dit kan ervoor zorgen dat je juist weer in je hoofd zit. Ademhalingsmuziek is een grote aanrader. Meer info hier:


Bekijk ook:

Vorige
Vorige

8 x gezondheidsvoordelen van een neusademhaling (t.o.v. ademen door je mond)

Volgende
Volgende

Fenomeen van Raynaud en koudetraining: wel of niet doen?