Hartklachten oplossen met behulp van ademwerk? Dit is het verhaal van adem- & natuurcoach Guido Krijger

Wat doen ‘professionele ademhalers’ als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het verhaal van adem- en natuurcoach Guido Krijger.

De cardioloog vertelde me dat ik voor de rest van mijn leven bètablokkers zou moeten slikken.
— Guido Krijger

Guido Krijger - Adem- en natuurcoach bij Outdoor Inspiration

Guido Krijger is adem- en natuurcoach in Vrouwenpolder, Zeeland. Hij helpt mensen met chronische klachten - fysiek, maar ook mentaal of emotioneel - door middel van coaching, de natuur en ademwerk om vrijer en gezonder te kunnen leven.

Guido Krijger is adem- en natuurcoach in Vrouwenpolder, Zeeland. Hij helpt mensen met chronische klachten - fysiek, maar ook mentaal of emotioneel - door middel van coaching, de natuur en ademwerk om vrijer en gezonder te kunnen leven.

Bij veel mensen staat het hoofd te veel aan en is het zenuwstelsel ontregeld. Guido helpt je om hier weer grip op te krijgen en om meer vanuit je hart te kunnen leven. Via verschillende ademtechnieken, waaronder Buteyko, hartcoherentie en de verbonden ademhaling, maar ook door samen de koude zee op te zoeken, ter bevordering van mentale en emotionele veerkracht en immuniteit.

Het is niet voor niets dat Guido zo gegrepen is door de adem en het zelfhelend vermogen van het lichaam. Het begon allemaal met hartklachten die volgens de cardioloog alleen met medicatie konden worden bestreden. Guido ontdekte echter een andere weg. Lees hier zijn verhaal.

Jouw fascinatie voor de adem, hoe is dat ontstaan?

“In september 2019 werd ik rond 6.00 uur in de ochtend in bed opgeschrikt door een snelle constante hartslag, van 160 slagen per minuut. Geschrokken en emotioneel ben ik die vroege ochtend via de huisarts op de spoedeisende hulp beland, waar na een lange dag toezicht en medicatie mijn hart gelukkig weer rustig werd. Ik mocht naar huis, maar wel met een doos bètablokkers.

In de maanden die volgden ben ik uitgebreid onderzocht met hartfilmpjes en CT-scans. De conclusie was eenduidig: een Atriumflutter, mijn sinusknoop en de AV-knoop werkten niet meer goed en ik zou voor de rest van mijn leven bètablokkers moeten slikken. Ik vond het zo onwerkelijk en kon het eigenlijk niet geloven. Ik had verder geen klachten en vroeg me af hoe ik in hemelsnaam aan dit defect kwam.

Terwijl ik dagelijks mijn medicatie innam, maakte ik een afspraak met een antroposofisch arts. Hij wees me op mijn ademruimte, en vroeg of ik mij misschien onveilig voelde. Het advies was om een ademcursus te doen bij een Buteyko-specialist. Ik herkende de onveiligheid niet en begreep eigenlijk ook niet goed wat hij bedoelde met ademruimte. Maar ‘iets met de adem doen’, sprak me wel aan, dat leek mij toch al interessant. Dus ging ik een Buteyko-cursus volgen.

De theorie die ik leerde vond ik erg boeiend, maar het beoefenen van de techniek viel mij zwaar. Ik ervoer weinig verandering. In de ‘wereld van Buteyko’ is het geen goed idee om diep adem te halen; licht en weinig ademhalen is het advies. Maar ik had ook zoveel andere ademhalingstechnieken voorbij zien komen waarbij er wel krachtig werd geademd. Dit riep bij mij de vraag op: hoe zit dat dan?

Ik wil iedereen laten voelen en ervaren hoe groot het zelfgenezend vermogen is en hoe waardevol ademwerk hierbij is.

Ik besloot me verder de verdiepen in de ademhaling en verslond het ene boek na het andere. In diezelfde periode heb ik mij laten begeleiden door een Ayurvedisch arts waardoor ik mijn spijsvertering weer op orde kreeg en mijn hart kalm. Mijn interesse in het zelfgenezend vermogen van het lichaam bleef zich verdiepen.

Pas toen ik twee jaar later in de opleiding tot holistisch ademcoach bij Heleen Ytsma terecht kwam en kennismaakte met de verbonden ademhaling, begreep ik pas wat de antroposofisch arts had bedoeld met het gebrek aan ademruimte en veiligheid dat hij zag. Ik zag in dat mijn lichaam nog steeds (onbewust) op ‘onveilig’ stond nadat ik als puber jarenlang ben gepest. Ademwerk was voor mij een verademing en een bevrijding. Tijdens het verbonden ademwerk is er enorm veel spanning losgekomen. En het voelde alsof mijn hart werd geopend.

Het werd een enorm mooie reis naar binnen, en weer naar buiten. Intussen slik ik al twee jaar geen bètablokkers meer. Ik leef met een blij hart, en een nieuwe passie: mensen laten voelen en ervaren hoe groot het zelfgenezend vermogen is, welke positieve gevolgen het vertrouwen in je lichaam en leven heeft, én hoe waardevol ademwerk hierbij is.”

Je moet naar binnen keren om je natuurlijke zelf te leren kennen, om vervolgens met je mooiste zelf naar buiten te kunnen treden.
Guido Krijger is adem- en natuurcoach in Vrouwenpolder, Zeeland. Hij helpt mensen met chronische klachten - fysiek, maar ook mentaal of emotioneel - door middel van coaching, de natuur en ademwerk om vrijer en gezonder te kunnen leven.

Kan je iets meer vertellen over die reis, wat heeft ademwerk je gebracht?

“Ademwerk heeft mijn persoonlijke groei en lichaamsbewustzijn een slinger gegeven. Mijn hart heeft zich opnieuw durven openen en ik realiseer mij nu meer dan ooit dat liefde en vertrouwen de basis is van het leven.

Ik heb mij altijd al aangetrokken gevoeld tot lichaamsgericht en ervaringsgericht leren in en met de natuur. Ademwerk heeft dit pad voor mij verrijkt. Met de adem ga je letterlijk naar binnen. Je moet naar binnen keren om je natuurlijke zelf te leren kennen, om vervolgens met je mooiste zelf naar buiten te kunnen treden. Ik heb nog steeds wel periodes waarbij ik mijn hart liefdevol moet toespreken dat het veilig is om te openen. De adem is daarbij mijn bondgenoot. Het naar binnen keren vraagt moed, maar het is enorm waardevol. Dat bleek voor mij, maar het geldt voor iedereen. De wereld staat te springen om mensen die leven vanuit hun ware zelf, vanuit hun hart. Als je kunt leven vanuit liefde en vertrouwen heel je niet alleen jezelf, maar ook de wereld waarmee jij je verbindt: de mensen om je heen en uiteindelijk de aarde.”

Als het rustig en stil is op het strand voel ik mij het meest in mijn element.
Guido Krijger is adem- en natuurcoach in Vrouwenpolder, Zeeland. Hij helpt mensen met chronische klachten - fysiek, maar ook mentaal of emotioneel - door middel van coaching, de natuur en ademwerk om vrijer en gezonder te kunnen leven.

Hoe gebruik je zelf nu de adem, op dagelijks niveau?

“Ik ben eigenlijk niet echt een goed voorbeeld als het aankomt op gedisciplineerd dagelijks ademoefeningen doen. Ik ben nog steeds op zoek naar een disciplinevorm die voor mij werkt. Ik ben wel heel dankbaar dat ik afgelopen jaren veel trainingen, cursussen en een opleiding heb gedaan, want tijdens die periodes was ik bloedserieus met mijn huiswerk.

Mijn lichaams- en adembewustzijn zijn enorm gegroeid, en corrigeer ik mijn adem op veel momenten gedurende de dag. Als ik mij gespannen voel, tijdens het afwassen, het fietsen of als ik even ergens moet wachten. Wachten is voor mij geen nutteloze tijd meer, ik gebruik die tijd nu om in te checken en bewust te ademen.

Ik beoefen sowieso geen standaard technieken, maar creëer graag een eigen ademritueel. Zo ga ik graag naar strand waar ik een serie oefeningen doe. Vaak is dat een combinatie van verschillende ademtechnieken, yoga, aikido, of op mijn rug liggen en naar de wolken turen. Als het rustig en stil is op het strand voel ik mij het meest in mijn element. Dan voel ik vrijheid en dankbaarheid, en heb ik de rust om uitgebreid oefeningen te doen. Soms doe ik een lichte vorm van Wim Hof, soms een meditatieve vorm van ademhalen zoals hartcoherentie. De laatste tijd gaat mijn aandacht uit naar mijn middenrif. Dan probeer ik met mijn volle aandacht in mijn middenrif te kruipen en ontspan en versoepel ik het bij elke ademteug een beetje meer.”

Als je de echte magie van ademhaling wilt ontdekken, ga dan kennis maken met de verbonden ademhaling.

Stel dat je nieuw bent met ademwerk, wat is dan jouw advies?

“Ik adviseer altijd om eerst eens bewust te worden van je ademhaling. Door te observeren wat er beweegt, wat er aanspant en ontspant, hoe dat voelt en wat het met je doet. Het aanleren van een goede middenrifademhaling is daarbij super waardevol. Als je je middenrif kunt activeren én ontspannen, heeft dat vele voordelen voor je gemoedstoestand in het moment en je gezondheid op de lange termijn.

Ik zie veel mensen veel te hard hun best doen als ze ademtechnieken beoefenen. Dan ben je de techniek alleen maar aan het doen, zonder verbinding. De kunst is om de ademtechniek op een ontspannen manier uit te voeren en terwijl je dit doet contact te maken met het lichaam. Met zachte kracht, in plaats van wilskracht.

Als je de echte magie van ademhaling wilt ontdekken, raad ik iedereen aan om kennis te maken met de verbonden ademhaling. Ik noem een sessie verbonden ademen graag een ademreis, omdat je een reis maakt door je innerlijke landschap. Deze innerlijke reis heeft een transformerend effect, op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Het is voor iedereen zeer waardevol. Je mag erop vertrouwen dat tijdens een ademsessie precies aan het oppervlak komt waar jij op dat moment klaar voor bent. Het laat jou je ware potentie voelen en je kunt inzicht en inspiratie ontvangen uit je diepste zijn. Ik raad aan om hiervoor iemand - een gecertificeerde ademcoach - te kiezen waar je je veilig bij voelt. Uit wetenschappelijk onderzoek (Polyvagaaltheorie van Dr. Stephen Porges) blijkt namelijk dat dit nog belangrijker is dan de behandelmethode. Dit mechanisme wordt co-regulatie genoemd.”

Het Nieuwe Ademen van James Nestor heeft mijn enthousiasme op hol doen slaan.

Tot slot, heb je nog goede (adem)boekentips?

“Zoals velen misschien al genoemd hebben, wil ik toch als eerste Het nieuwe ademen van James Nestor benoemen. Dit boek heeft mijn enthousiasme op hol doen slaan.

Om iets anders te noemen dan een ademboek, vind ik De emotie encyclopedie van Vera Helleman ook een waanzinnig waardevol en helder geschreven boek. Hier lees ik geregeld in als ik ergens mentaal of emotioneel tegenaan loop of weinig energie ervaar. Op dit moment ben ik mij aan het verdiepen in de polyvagaaltheorie en ontwikkelingstrauma. Dat gaat over het belang van veiligheid en co-regulatie van het zenuwstelsel. Hier zijn ook diverse boeken over geschreven. Zeer de moeite waard.”

Tip: luister deze en meer boeken op Storytel.


Guido Krijger - Outdoor Inspiration

Meer weten over Guido en zijn werk? Kijk op www.outdoorinspiration.nl.
Volg Guido via Instagram, Facebook of Linkedin voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook:

Vorige
Vorige

Holotropic breathwork-style ademwerk: dit leert de ervaring

Volgende
Volgende

10x tips! De fijnste kerstcadeaus voor ademhaling & zelfzorg