Wat is OERademen en waarom zou je het willen leren?

Deze reportage is gemaakt door Merel Storm, yogadocente en ademcoach in spe.


All I need is the air that I breathe, zong een Engelse rockband ooit. Maar hoé je het beste kon ademen, nou nee, dat moest je zelf dan maar uitzoeken. Het antwoord is inmiddels gevonden, en dat antwoord luidt OERademen. “We willen heel Nederland en België leren wat gezond ademen is”, zegt Marijke van Goch–van Gend, grondlegster van OERademen.

De eerste drie letters van OERademen staan voor Ondersteunend, Efficiënt en Responsief ademen. “Er bestaat zoveel aan ademmethodes, technieken en oefeningen”, vertelt ze, “maar wat is nou eigenlijk de basis?”. OERademen wil aan coaches, trainers en zorgprofessionals de basis meegeven, zodat de ‘ademvlek’ zich kan verspreiden.  

Lees ook dit interview met Marijke: WAAROM EEN GEZONDE, NATUURLIJKE ADEMHALING JE CONTROLE TERUGGEEFT OVER JE EIGEN LICHAAM - HET VERHAAL VAN MARIJKE VAN GOCH-VAN GEND

OERademen, een hele verademing…

Marijke vormt samen met Marleen Zijlstra en Jill Engelsman–Gamma het team van OERademen.

Het team van OERademen. Van links naar rechts: Marijke, Jill en Marleen.

Marijke vormt samen met Marleen Zijlstra en Jill Engelsman–Gamma het team van OERademen. Alledrie hebben ze een achtergrond in functionele ademcoaching, met een hoop kennis en ervaring als het aankomt op beter ademen voor een betere gezondheid. Nadat Marijke zelf dankzij de Buteyko-methode vrijwel klachtenvrij is geworden van haar zware astma en allergieën, wilde ze dit dolgraag met anderen delen. Het begon met ademcursussen, die zich steeds verder uitbreidden. Inmiddels heeft het zich ontwikkeld tot de gedegen en veelzijdige OERademen-training, die Marijke afwisselend met Marleen of Jill geeft. Een gouden ademteam, zo blijkt: “Er is veel overleg en input van elkaar en we sparren veel. Ik leer er ook nog steeds van, het is een win-win situatie”, geeft Marijke aan.

Een ademtraining voor coaches, trainers en zorgprofessionals

Voor een training OERademen reis je af naar Arnhem, een bewust gekozen centrale plek, want de deelnemers komen uit het hele land. “Met de training willen we coaches, trainers en zorgprofessionals bereiken”, licht Marijke toe. “Het is geen persoonlijke cursus. Je komt als professional, maar je neemt natuurlijk altijd je eigen adem mee, en vaak zijn daar ook vragen over”. 

De trainingslocatie ligt naast het prachtige Park Sonsbeek. Een ideale plek om met de lippen op elkaar frisse lucht op te snuiven, zo zou blijken. Het is een stralende dag wanneer ik er ben (het weekend van 16 en 17 september 2023), wat direct al voor ontspanning zorgt. Ook de warmte van Marijke en Marleen, de trainers van dit weekend, is direct voelbaar. De ruimte waar we binnenlopen is schoon, overzichtelijk en professioneel. Na een creatieve kennismakingsronde heerst er een veilig gevoel in de groep. Een heel prettige start.

Beter ademen doe je zo

We zijn met z’n achten, het gemiddelde aantal deelnemers voor een OERademen training. Zo is er voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht. De meesten zitten ‘in het vak’ en zijn trainer of coach. Ook de Belgische hartcoherentie & hyperventilatietrainer en schrijfster Katrien Geeraerts heeft dit weekend de weg naar Arnhem gevonden. Juist voor doorgewinterde ademfanaten - zoals Katrien is - valt er ook veel te leren. Zij vindt het in elk geval heerlijk om met gelijkgestemden een weekend door te brengen, deelt dezelfde missie (mensen helpen om gezonder te ademen) en herkent de passie bij Marijke en Marleen.

Voorafgaand aan het weekend volg je als deelnemer een online training van dertig lessen. Alles wat belangrijk is over de ademhaling wordt hier duidelijk benoemd en is, ook als je minder kennis hebt op dit vlak, goed te begrijpen. De fysiologie van de luchtwegen, de meest voorkomende ademhalingsproblemen, de functies van CO2, hoe je een verstoord adempatroon herstelt: alles komt voorbij. Het is fijn om goed beslagen ten ijs te komen, want tijdens de twee fysieke trainingsdagen wordt de brug tussen de theorie en de praktijk gelegd. Met de kennis in je achterhoofd, wordt de ervaring compleet.

Dit weekend gaan we terug naar de basis. “Hoe kunnen we op dagelijks niveau gezond en natuurlijk ademen?”, verduidelijkt Marijke, “En hoe ondersteunt deze adem het lichaam?”. Het is voor elke (zorg)professional enorm waardevol te begrijpen waarom een Co2-tekort zo slecht voor iemand kan zijn en waarom het zo belangrijk is om aan iemand Co2-tolerantie te werken.

OERademen in de praktijk

Deze eerste ochtend zitten we in een halve cirkel om een scherm.  We verdiepen ons in een flinke dosis theorie, afgewisseld met oefeningen waardoor je de theorie meteen kunt ervaren. Bij OERademen wordt gebruik gemaakt van een helder stappenplan. Omdat er veel verwarring heerst in ademland, en het volgens de trainers allemaal bij de basis begint. Marijke: “Er zijn zoveel mensen die ademoefeningen doen, maar geen idee hebben wat er nu eigenlijk in hun lichaam gebeurt”. We knikken begrijpend, herkennen het allemaal. “Maar ook voor coaches die al jaren met de adem werken, is het erg goed om naar de basis te gaan”, vult Marleen aan.

Hoe kom je bij die basis? Daarvoor heeft OERademen dus een overzichtelijk stappenplan. De eerste stap blijkt meteen een grote eye-opener: het bewust worden van de adem. Om hier te komen, wisselen we theorie en praktijk af, door te weten, te voelen, en ook te meten. Het is een cruciale eerste stap, want als je niet weet wat je precies doet en hoe je lichaam erop reageert, kun je ook niet iets wezenlijks veranderen of verbeteren. Bij de volgende stap gaat het om de juiste beweging van de ademhaling. Adem je door je neus? En gebruik je de juiste ademhalingsspieren wel zo efficiënt mogelijk?

Voelbare verbetering

OERademen staat voor Ondersteunend, Efficiënt en Responsief ademen. Deze training leert je de basis van gezond ademen.

Twee dagen lang leren we alles over een ondersteunende, efficiënte en responsieve (OER) ademhaling. Hiervoor zijn we ook veel buiten in beweging: we mobiliseren het lichaam voor een betere ademhaling. En met effect! Want allemaal voelen we de verbeteringen al naar gelang het weekend vordert. En mochten we het soms even kwijt zijn (het lijkt zo simpel maar de fysiologie achter goed ademen is soms best complex): alle oefeningen van de trainingsdagen staan in het Handboek OERademen dat we mee naar huis krijgen.

Als we aan het einde van de tweede dag dankbaar afscheid nemen, zijn alle vragen beantwoord. Wat is gezond ademen? Waarom wil je het? Hoe kom je daar? We weten het nu en zullen er optimaal van genieten. Een hele verademing.


Meer info: OERademen

Kijk voor meer informatie over OERademen en de trainingen die Marijke, Jill en Marleen geven, op OERademen.nl.

Nog een extra tip: Marijke geeft ook ademretreats in haar mooie gîte, een ruim vakantie-appartement bij een klein Frans dorpje (4 uur rijden onder Maastricht) direct naast de natuur met uitzicht op de groene heuvels.


Lifehack: je mond dichtplakken tijdens je slaap

Werkt dat echt? Ja zeker! En mocht je erover twijfelen, zit er maar één ding op: probeer het zelf eens en kijk hoe fris en uitgeslapen je weer wakker wordt. It works wonders!


Bekijk ook:

Vorige
Vorige

Reportage: Drieluik van ademwerk, live-muziek én de ceremoniële cacao op Het Eibernest in Liessel

Volgende
Volgende

Retreaten op een onbewoond eiland? Het kan gewoon in Nederland! - Reportage Ademkracht Retreat