Ervaringsverhaal Wim Hof Workshop: adem, mindset en koudetraining als boost voor je sportprestaties

Deze reportage is gemaakt door Rohalt van den Hoogen, Ademtrek.nl.

Datum: Zaterdag 2 december van 10.00 – 17.00 uur
Locatie: ’t Jagershuis Landgoed Bleijendijk – Vught (’s-Hertogenbosch)

De grootste take-out? De kracht van de ademhaling is echt inzetbaar op elk moment en in elke situatie in je leven.
— Rohalt van den Hoogen

Reportage: De Wim Hof Methode (adem, ijs, mindset) als boost voor je sportprestaties

Sharon Mclaughlin en David Grover - Wim Hof instructeurs

Wim Hof instructeurs Sharon Mclaughlin en David Grover.

Rohalt: Elke keer dat ik dit ervaar, denk ik weer: dit moet iedereen weten, een keer voelen, een keer ervaren. De kracht van de ademhaling middels de Wim Hof Methode. Voor vele van ons ademcoaches en andere adem-enthousiastelingen is het hiermee begonnen.

Ik doe verslag van een officiële Wim Hof Method workshop, gegeven door Level 2 instructeur Sharon McLaughlin en Level 1 instructeur David Grover. Tevens aanwezig is langeafstandloper Arash Nasiri Eghbali.

Deze workshop, gegeven in ’t Jagerhuis van landgoed Bleijendijk te Vught, staat geheel in het teken van de adem, sport én, bij een Wim Hof workshop uiteraard niet weg te denken, koudetraining.

Sharon McLaughlin: Level 2 Wim Hof instructeur en ervaringsdeskundige met een indrukwekkend helingsverhaal

Bij binnenkomst zie ik het grote ovale aluminium ijsbad pontificaal klaarstaan op de veranda, terwijl op de achtergrond de lichte mist langzaam optrekt uit de schitterende natuur. Zo dicht bij de grote stad, en toch direct zoveel rust en vrijheid hier op dit prachtige landgoed.

We zijn met een kleine groep en de sfeer zit er direct goed in. Sharon en David vullen elkaar wat dat betreft perfect aan en ik voel: dit gaat hoe dan ook een mooie dag worden.

De Wim Hof Methode is als gezegd voor veel mensen de start van een reis. Je voelt het, en je weet het. Zo ook voor Sharon. Ze neemt ons in eerste instantie mee in haar persoonlijke verhaal, over een falend immuunsysteem, zware medicatie en artsen die zich geen raad met haar wisten. Totdat Sharon met Wim Hof in contact kwam, en na ongeveer zes maanden medicatievrij was. Blakend van zelfvertrouwen beklom ze in Tanzania de Kilimanjaro, liep ze een halve marathon, en vond ze haar leven terug.

Lees ook dit interview met Sharon op The Breathwork Movement: AUTO-IMMUUNZIEKTEN EN ALLERGIEËN OVERWINNEN MET ADEMWERK EN KOUDETRAINING - HET VERHAAL VAN WIM HOF / OXYGEN ADVANTAGE INSTRUCTOR SHARON MCLAUGHLIN

Een eind aan slaapapneu én persoonlijk record op record: het verhaal van Wim Hof instructeur David Grover

Wim Hof instructeur David Grover vertelt over zijn ervaringen met de Wim Hof Methode.

En zo ook het verhaal van de goedlachse David. Zijn verhaal gaat over herstellen van zware slaapapneu. David toont ons een tas vol attributen die hij door de jaren heen heeft moeten gebruiken, tot mondverwijdende operaties aan toe. Maar weinig leek echt te helpen tot de dag dat ook David in aanraking kwam met de Wim Hof Methode. Zijn slaapapneu verdween, en als gemiddelde hardloper verbrak hij vervolgens zijn ene persoonlijk record naar het andere. David liep niet slechts enkele seconden sneller, hij wist na enkele maanden Power Breathing (later meer hierover) zijn persoonlijk record op de halve marathon met maar liefst 13 minuten te verbeteren.

Ineens voel je het, er ontwaakt iets diep in je cellen.

Ademen volgens de Wim Hof Methode

Tijd voor theorie, want: veiligheid voorop. We worden meegenomen in de tien gouden regels die door de WHM Academie zijn opgesteld. Het zijn regels die de veiligheid waarborgen en die je tegelijkertijd ook uitdagen om vol aan de slag te gaan. In de leaflet die wij ontvangen staat alles ook nog eens haarfijn uitgelegd. Hierin staan challenges omschreven waaronder de ‘Push-Up’, ‘De Run’, de ‘20 dagen koud douchen’, en ook (niet geheel onbelangrijk) de ‘Meditatie Challenge’. Want, los van alle krachten die je met de adem kan oproepen, is het stil krijgen van je hoofd soms nog wel de grootste uitdaging.

Nu we de nodige kennis in huis hebben is het tijd om te ademen, ademen volgens de Wim Hof Methode. David begeleidt ons in een heerlijke conscious breathing sessie. Zonder pauze ademen we in en uit en spelen we met retentietijden. Direct is de oerkracht van de ademhaling voelbaar en zijn de eerste emotionele ontladingen daar.

Power Breathing: alertheid, kracht en energie

Daarna volgt een uitleg van Sharon en gaan we door naar Power Breathing. Deze ademmethode werkt zeer krachtig voorafgaand aan fysieke inspanning. Bij Power Breathing adem je krachtig in en onbelast uit, alsof je de adem laat vallen. In verschillende rondes (in ons geval vier) wordt de snelheid telkens opgebouwd. Doordat je krachtig inademt moet je als het ware door je eigen weerstand heen ademen. Door deze techniek gaat het zuurstofniveau in je bloed omhoog, daalt het koolzuurgasniveau, en stijgt je adrenalineniveau; je zet jezelf als het ware even helemaal aan. Na elke ronde volgt na een uitademing het moment van niet ademen: de retentie. Hier wordt de balans in je lijf terug hersteld. Door de zuurstofverzadiging kan je je adem langer stilhouden, opgebouwd van 60 seconden naar 90 seconden of langer.

Wat mooi te weten is, is dat je lichaam EPO gaat produceren tijdens de retenties, wanneer het zuurstofniveau daalt. Het EPO-hormoon verhoogt de productie van rode bloedcellen, en hierdoor is het lichaam in staat meer zuurstof door het bloed te transporteren. Ook geeft de milt bij een verlaagd zuurstofniveau rode bloed reserves af. Deze effecten, in combinatie met een verhoogd adrenalineniveau, zorgen voor alertheid, kracht en meer energie. Kort samengevat: je activeert je lichaam en brengt een fysiologische verandering in het lichaam teweeg, waardoor je alert en gefocust raakt en je in staat bent een krachtige prestatie te leveren.

Zelf had ik deze ademoefening al een tijdje niet meer gedaan, maar na de eerste ronde voelde ik mij twee keer zo groot en drie keer zo sterk, dus je snapt hoe ik me na vier rondjes voelde…! Wauw, wat blijft dit toch een ervaring, elke keer opnieuw.

De kracht van de adem tijdens inspanning

Nu iedereen goed heeft kunnen voelen waartoe onze eigen adem instaat is, neemt Arash ons mee in de wereld van het (hard)lopen. De technieken die wij uitgelegd krijgen, zijn zowel geschikt voor normaal wandelen, als voor hardloop endurance training. We krijgen een duidelijke uitleg over houding tijdens het lopen en natuurlijk hoe je de adem inzet tijdens inspanning.

Maar aanhoren is één ding, doen is twee. We mogen kiezen: wandelen of rennen. Sharon begeleidt wie wil in een wandeling, en David gaat samen met Arash met de rest hardlopen. Voorafgaand mogen we eerst op blote voeten door het koude en natte gras even lekker aarden*, en worden de diverse technieken nog eens kort doorgenomen en herhaald.

Tijdens het lopen ervaar ik wederom wat de kracht van de ademhaling kan betekenen voor je prestaties. Het schakelen tussen inspanning en ontspanning wordt met behulp van de ademhaling een stuk eenvoudiger. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor sportprestaties, zelf weet ik uit ervaring dat het ook perfect werkt voorafgaand aan bijvoorbeeld een zakelijke presentatie.

* Meer lezen over de kracht van aarden, doe je in dit artikel: De natuur als medicijn, waarom is aarden zo goed voor je gezondheid?

Ervaringen uit het ijsbad: blijven ademen

Na de loopsessies, waarin de technieken nogmaals worden herhaald, komt iedereen vol energie weer terug op het landgoed. Tijd voor een heerlijke biologische lunch, waarna we ons opmaken voor toch wel het hoogtepunt van de dag: het ijsbad!

We verzamelen ons rondom de ijskuip, starende naar de enorme blokken ijs. Het water is ondertussen afgekoeld tot een graad of 2 à 3 maximaal. De spanning onder ons stijgt voelbaar, ik zie mensen denken: ga ik dit écht doen? Terwijl hun hoofd schreeuwt ‘Nee! Niet doen!’ overwint iedereen de angst en wordt er één voor één het koude water ingestapt. Sharon en David begeleiden ons op professionele wijze, en houden de tijd strak bij. Twee minuten is het doel, maar het is nooit een wedstrijd.

Rode lichamen en blije gezichten vullen de veranda. De endorfines bruisen en stuiteren bij iedereen en de oerkreten galmen over het landgoed. Met de Horse Stance* warmen wij ons lichaam langzaam weer op, en is het tijd voor een heerlijke kop warme thee en het delen onze ervaringen.

* De Horce Stance is een bekende positie vanuit de Aziatische vechtkunsten, waarbij je je knieën buigt, je benen wijd spreid en je je bovenlichaam laat zakken alsof je op een paard zit.

PS. Voor de beste koude douche of ijsbad-ervaring thuis, check Passion Ice Baths. Zij hebben ijsbaden en ook een speciale ijsdouche, die zijn ontwikkeld in samenwerking met Wim Hof.

Belangrijkste take-outs van deze Wim Hof Workshop

Wat een fantastische dag was het. Mijn grootste take-outs? De kracht van de ademhaling is echt inzetbaar op elk moment en in elke situatie in je leven. Of het nu gaat om een verbeterde concentratie, of bij sportinspanning: je kan het inzetten waar en wanneer je maar wilt.

De koude training bewijst dat je lichaam door concentratie, focus en mindset tot veel meer in staat is dan je ooit denkt. Onze mind is sterk, en laat je liever aan de veilige kant staan. Maar door het regelmatig blootstellen aan koude, kan je vele voordelen gaan ervaren voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Denk aan een vermindering van spierpijn, vermoeidheid en een sneller spierschade herstel, verbetering van het immuunsysteem, vermindering van stress, en een grotere mentale weerbaarheid. De endorfines die vrijkomen zorgen na elk ijsbad ook voor een wauw effect! Dit is voor mij ook een reden om elke dag te starten in mijn koudwater tub in de tuin.

Zie ook: De 7 magische gezondheidsvoordelen van koud douchen (want dat werkt ook fantastisch als je niet in de luxepositie bent dat je een ijsbad thuis hebt staan :))

Ook deze Wim Hof Workshop bijwonen?

Sharon McLaughlin organiseert op regelmatige basis Wim Hof Workshops, met diverse thema’s. Deze workshop, die Sharon en David samen organiseren, vindt nogmaals plaats op 27 januari 2024 van 10 – 17 uur. Kijk op wimhofmethod.com voor meer info en om je direct aan te melden voor een ideale start van het nieuwe jaar!

Kan je 27/1 niet? Check dan www.wimhofmethod.com/instructors/sharonmclaughlin voor alle aankomende workshops. Sharon is ook te volgen via www.thecoldtherapycommunity.com of haar Instagram: @coolcoach.sharon.

Stay cool!


Kijk voor meer toffe events in de adem agenda. Die wordt continu aangevuld met de mooiste ademevents in binnen- en buitenland.


Bekijk ook:

Vorige
Vorige

Ontdek de kracht van Trauma Release & Breathwork - Het verhaal van ademcoach Maaike Boere

Volgende
Volgende

Wat is de nervus vagus en hoe stimuleer je hem? 3 oefeningen die je direct kunt toepassen