Hoe kom je tot rust wanneer je het gevoel hebt altijd ‘aan’ te staan?

Voldoende rust en herstel zijn essentieel voor lichaam en geest. Klinkt logisch, toch wordt het belang van goede rust vaak onderschat. Of het lukt ons niet meer om écht tot rust te komen, want: hoe zet je je innerlijke systeem uit wanneer je het gevoel hebt altijd ‘aan’ te staan?

Het belang van voldoende rust voor ons fysieke, mentale en emotionele welzijn

Zowel je lichaam als je brein hebben rust nodig. Down-time, waarin je innerlijke systeem terug in balans kan komen, kan helen en herstellen, eten kan verteren, energie bij kan tanken en stress kan ontladen. Het is essentieel voor een goede fysiek, mentale en emotionele gezondheid dat we tegenwicht bieden aan de actiestand waar de meesten van ons het grootste deel van de dag in staan.

Toch zie je vaak dat ook ‘in rust’ het lichaam en de mind niet echt tot rust komen. Je maakt een wandeling, mediteert, ligt op je yogamat of op de bank, toch willen de stress, onrust en malende gedachtes in je lijf niet verdwijnen. Als dit je bekend voorkomt, let dan eens op de manier waarop je ademt.

Een gestreste ademhaling maakt gestrest

We ademen allemaal, 20.000 keer per dag, volledig automatisch. We hoeven er dus niet over na te denken, en dat is meteen de reden dat we vaak niet doorhebben dat we soms niet zo gunstig en gezond ademen. Gunstig, in die zin dat onze ademhaling past bij wat we op dat moment aan het doen zijn en bijdraagt aan een optimale werking van ons interne systeem, en dus onze gezondheid.

Veel mensen hebben een ongunstig adempatroon. Vaak is stress een grote oorzaak. Door onze tot de nok aan toe gevulde dagen en ‘overthinking heads’ slijten ongunstige adempatronen er al snel in. Te veel, te kort en oppervlakkig, te hoog in het lichaam of door de mond: een dergelijke manier van ademhalen haalt je lichaam uit balans.

Het zijn overigens niet alleen de dagelijkse stressoren (als werk, relaties, kinderen), maar ook ziektes en ingrijpende gebeurtenissen kunnen grote invloed hebben op de manier waarop we ademen. Hoe je ademt zegt veel over hoe je in het leven staat, en wat je hebt meegemaakt. Want alles wat je ooit hebt meegemaakt heeft een reflectie op jouw unieke adempatroon.

Door stress gaan we dus ongunstig ademhalen, en door die ongunstige ademhaling houd je de stressreacties in je lichaam in stand. Als jouw adempatroon in rust (terwijl je denkt te ontspannen) nog steeds hoog in je borst zit, kort en oppervlakkig is, of zelfs door je mond, dan is je lichaam nooit in staat om écht tot rust te komen. En je hoofd ook niet: gedachten malen maar door. Je blijft zo - ook in rust - de actiestand, de fight-or-flightrespons, van je lichaam activeren.

Hoe kan je optimaal rusten, ontspannen en herstellen?

Wat kan je doen om in die diepe staat van rust en herstel te komen? Je ademhaling is de sleutel.

Geef jezelf na het lezen van dit artikel vijf minuten en ga zitten op een rustige plek waar je niet gestoord kan worden. Sluit je ogen en let op je adem. Volg dan deze stappen:

  1. Adem rustig in en uit door je neus

    Dit alleen al ontspant.

  2. Vertraag je adem

    Hoe trager je ademhaling, hoe meer ontspanning je zult ervaren.

  3. Verlaag je adem

    Stuur hem zo diep mogelijk naar je buik, op een ontspannen manier. Je gebruikt je middenrif.

  4. Verstil je ademhaling

    Probeer zo kalm en geruisloos mogelijk te ademen.

  5. Balanceer je ademhaling

    Maak de ademhalingen even lang in als uit, als een mooie golvende beweging.

Als je optimaal herstel wilt bewerkstelligen tijdens rust, is het van belang dat je trage, lage ademhalingen maakt. Het activeert de rest-and-digestmodus (parasympathische zenuwstelsel) en zorgt voor een gevoel van kalmte en rust. Door dit regelmatig te doen en je meer bewust te worden van jouw ademhaling tijdens je dag, kan je jouw adempatronen stapje voor stapje gaan doorbreken. Zo werk je langzaam maar zeker richting meer gezondheid, minder stress, betere slaap en een kalmer hoofd.

Om je dagelijkse ademhalingsoefeningen zo makkelijk en effectief mogelijk te maken, heft The Breathwork Movement speciale Breathing Music ontwikkeld: muziek voor kalmerende ademhalingsoefeningen. In helende frequenties bovendien, erg goed voor je innerlijke mens.

Bekijk ook:

Vorige
Vorige

5 x handige ademhalingsapps die je helpen met beter ademen

Volgende
Volgende

Dit is hoe je controle krijgt over je eigen gezondheid en geluk: Wim Hof te gast Kaj Gorgels