Adem je gezond - Waarom goed ademen werkt als medicijn en hoe je jouw ademhaling kunt verbeteren

Gezond eten is goed voor je. Genoeg bewegen ook. Een goede nachtrust is essentieel. Het is algemeen bekend. Maar wist je dat je ademhaling net zo’n impact heeft op je gezondheid? Je kunt nog zo gezond leven, als je niet goed ademt, kan je lichaam nooit optimaal functioneren.

Dit artikel legt uit hoe dat zit, inclusief 4 tips hoe je je ademhaling kunt verbeteren.

In dit artikel:

  1. Intro: De kracht van de adem

  2. Wat kan er misgaan met je adempatroon?

  3. Hoe is stress van invloed is op je ademhaling?

  4. Waarom zijn we goed ademhalen verleerd?

  5. Vier tips om vandaag nog je ademhaling te verbeteren

    1. Word je bewust

    2. Adem door je neus

    3. Adem naar je buik

    4. Adem langzaam

Het beste medicijn zit in je: ontdek de kracht van de adem

Stel je voor dat er een medicijn is dat je binnen een paar seconden helpt kalmeren, dat je emoties reguleert, dat je meer levensenergie geeft, dat je stress laat verdwijnen, dat je focus en concentratie teruggeeft, dat je beter laat slapen… Klinkt te mooi om waar te zijn? Think again, jouw eigen ademhaling heeft het allemaal in huis. 

Wat kan er mis gaan met je ademhaling?

Het is eigenlijk gek als je er bij stilstaat: we ademen allemaal, de hele dag door, wel 25.000 keer per dag. Dit doen we automatisch en zonder erover na te hoeven denken. Toch hebben de meesten van een onnatuurlijk adempatroon, veelal als gevolg van stress. Waar we ook vaak niet over nadenken is dat de manier waarop we ademhalen van grote invloed is op onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid. Zaak dus er wel de nodige aandacht aan te besteden. 

Onnatuurlijk ademen, wat houdt dit in? In onze hectische wereld gaat het - helaas - bij heel veel mensen mis, dat wil zeggen: we ademen te veel, te snel, te oppervlakkig, te hoog in de borst, door de mond. We hebben vaak geen idee dat we dit - soms de hele dag en nacht door -  doen. Jij waarschijnlijk ook niet. Hoe is jouw ademhaling?

Stress, ziekte of heftige gebeurtenissen hebben invloed op je adempatroon

Het is dus niet alleen belangrijk dat je ademt, maar ook hoe je ademt. Ervaar jij regelmatig stress en fysieke klachten zoals vermoeidheid, hyperventilatie, hoofdpijn, kort lontje, spastische darmen, angst en onzekerheid of burn-outverschijnselen, dan verdient jouw ademhaling aandacht. Vaak denk je niet aan de adem als mogelijke remedie. Laat staan als mogelijke oorzaak. 

Weet trouwens dat je alles behalve alleen bent. Zo’n drie kwart van alle volwassen ademt niet optimaal. Een verstoorde, onnatuurlijke ademhaling kan allerlei klachten veroorzaken, of in in stand houden. Wanneer je stress ervaart, ga je gestrest ademen en wanneer je gestrest ademt, ervaar je meer stress. Het is een vicieuze cirkel waarin je lichaam nooit goed kan helen en herstellen. Het goede nieuws: het werkt twee kanten op, je hebt meer controle dan je denkt.

Waarom leren we goed ademhalen niet op school?

Het kan een enorme eye-opener zijn: de kracht van de adem. Iets wat je altijd bij je hebt, iets wat zo simpel te gebruiken is, iets wat voor zoveel ellende kan zorgen - en het ook weer kan oplossen. Waarom krijgen we dit niet aangeleerd op school? 

Het is de missie van dit platform om de kracht van goed ademhalen een groter podium te geven. Vaak ligt het antwoord voor een gezonder, kalmer en gelukkiger leven pal voor onze neus, zonder dat we het doorhebben.

Meer hierover ontdek je in de Masterclass Ademwerk, hierin leg ik je alles over goed ademhalen uit.

Beter ademhalen: dit is wat je vandaag nog kunt doen

Wat kan je doen om je ademhaling te verbeteren? Ook al lijkt het niet altijd eenvoudig, als je de basisprincipes van goed ademhalen begrijpt, wordt het vrij simpel. Volg deze vier stappen, en ga ervaren wat het met je doet.

1) Word je bewust van je ademhaling

Dit is stap één en het klinkt simpel, maar dat is het zeker niet. Je ademt immers onbewust en wel 25.000 keer per dag, maar als je dit eenmaal onder de knie hebt, heb je goud in handen. Probeer vandaag eens te letten op jouw ademhaling in verschillende situaties: wanneer je werkt, wanneer je op de bank zit, wanneer je op straat loopt. Maar ook wanneer je blij bent, wanneer je je gefrustreerd voelt, wanneer je pijn hebt. Hoe adem je dan?

Al die situaties komen met een eigen adempatroon en op het moment dat je dit op kunt merken, kan je dit patroon ook gaan beïnvloeden. 

2) Adem door je neus

Dit is oh zo belangrijk en heeft alleen maar voordelen: ademen door je neus, en dus niet door je mond. En toch doen we het lang niet altijd. Probeer hier dus extra op te letten en train het ademen door je neus. Want het zal vanzelf gaan als je dit niet gewend bent. Tip: plak een stukje tape over je lippen. Verticaal, je hoeft niet je hele mond dicht te tapen. Zo wen je je lichaam aan een nieuwe natuurlijk ademhaling aan te nemen, door je neus.

Met name ook ‘s nachts is dit dé tip: een stukje tape over je mond doet wonderen voor je slaap en gezondheid. Probeer het maar (en hier meer info over je mond tapen).

3) Adem laag naar je buik

Een gestreste ademhaling zit hoog in je lichaam en is vaak kort en oppervlakkig. Op die manier gebruik je slechts een fractie van je longcapaciteit. Door volledig te ademen, laag in je lichaam, kan er zoveel mogelijk zuurstof bij je cellen terecht komen, iets wat jouw gezondheid alleen maar ten goede komt.

Onthoud hierbij om horizontaal te ademen, zet je ribben naar opzij uit. Niet omhoog, schouders blijven op hun plek. Het gaat om een middenrifademhaling, waarbij je ademt naar je onderste ribben zodat je diafragma kan uitzetten.

4) Adem langzaam

Dit is ook een wonderpil: langzaam ademen. Hoe trager je ademt, hoe meer je lichaam en je mind tot rust zal komen. Voel je spanning in je lijf, heb je malende gedachten, ben je veel aan het piekeren, kan je niet slapen? Vertraag je ademhaling zoveel als mogelijk. Blijf oefenen, blijf vertragen, sluit je ogen en ontspan. Het effect is instant.


Het beste medicijn zit in je: ontdek de kracht van de adem

Als je meer wilt lezen over hoe de adem mij naar beterschap heeft geholpen, wat het geheim is van goed ademhalen en hoe je zelf je gezondheid kunt beïnvloeden, dankzij je adem, download dan gratis mijn ebook. Het vertelt je alles wat je wilt weten.


Bekijk ook:

Vorige
Vorige

Waarom de dag beginnen met een ademhalingsoefening goud waard is - Het verhaal van ademexpert Koen de Jong

Volgende
Volgende

Hoe de Wim Hof ademhaling hielp herstellen van herstel van post-commotioneel syndroom - The Breathwork Movement in de Vuur en IJs Podcast