Wetenschappelijk onderzoek naar verbonden ademwerk: vul de vragenlijst in

We leven in een fascinerende tijd om met de adem aan de slag te gaan. Niet alleen zijn er oneindig veel - soms al duizenden jaren oude - ademtechnieken om te ervaren, bovendien beschikken we over een schatkist aan kennis over fysiologie en theoretische onderbouwing, dankzij de wetenschap.

Het interessante is: mensen die eeuwen geleden al in een grot zaten te ademen, en mensen die er nu wetenschappelijk onderzoek naar doen, komen grotendeels tot dezelfde conclusies rondom ademwerk. De adem kan worden ingezet als een ontzettend krachtig middel waarmee je zelfstandig invloed kunt uitoefenen op je fysieke, mentale en emotionele welzijn.

Er is al veel onderzoek gedaan, en er wordt ook steeds meer onderzoek gedaan naar de werking en mogelijkheden van ademwerk. Momenteel verzamelt een groep onderzoekers aan de Radboud Universiteit in Nijmegen informatie over subjectieve ervaringen bij verbonden ademwerk. Heb jij hier ervaring mee, dan kun je deelnemen in dit onderzoek.

Onderzoek naar ervaringen bij verbonden ademwerk

Het doel van dit onderzoek, opgezet door onderzoekers Rúna F. E. Walther, Amelie Scherm  en Hein van Schie, is het verbreden van de wetenschappelijke kennis over de subjectieve psychologische, mystieke en transformatieve ervaringen die mensen hebben dankzij verbonden ademwerk. Want deze ervaringen kunnen levensveranderend zijn, maar wat gebeurt er nu precies met je als je in een ademwerk-geïnduceerde veranderde staat van bewustzijn komt? En welke potentiële impact heeft zo’n ervaring op je leven en welzijn?

Heb jij ervaring met verbonden ademwerk? Draag dan bij aan dit onderzoek door deze online vragenlijst in te vullen. Dit kan je doen tot uiterlijk 6 april 2024. Je kunt meedoen als je tenminste één keer een ademsessie hebt gedaan waarbij je de verbonden ademhaling hebt ervaren (dus bijvoorbeeld ook Transformational Breath, Rebirthing, Holotropic Breathwork... en verder alles wat onder ‘verbonden ademwerk’ valt).

De vragenlijst bestaat voornamelijk uit open vragen die peilen naar jouw subjectieve ervaring. Door op te schrijven wat je je kunt herinneren van jouw ademsessies helpt je niet alleen de onderzoekers met hun onderzoek, het is ook een mooie, helende manier voor jezelf om meer na te denken over je ademwerk ervaring(en) en deze te integreren.

Aanleiding onderzoek naar ervaringen met verbonden ademwerk

Dit is een onderzoek met een mooi verhaal. Dat allemaal startte met de ademwerk ervaringen van de initiatiefneemsters zelf. Want eenmaal ervaren - en dat weet ik zelf ook uit ervaring - dan ben je vaak zo verbluft door het effect, dat je er meer over wilt weten. Dit is dan ook de aanleiding geweest voor Rúna F. E. Walther en Amelie Scherm - verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen - om dit onderzoek op te zetten, waarbij ze Hein van Schie gekozen hebben als hun begeleider, vanwege zijn openheid en zijn eerdere onderzoeksthema's.

Rúna: “Ik heb zelf verschillende breathwork trainingen gedaan, waaronder Rebirthing en Innercamp. Sinds mijn allereerste ademsessie weet ik diep vanbinnen dat het verspreiden van de adem (en daarmee ook leven en heling) mijn roeping is in dit leven. Dit is ook de reden dat ik psychologie ben gaan studeren: om onderzoek te doen naar ademwerk. Amelie is mijn beste vriendin en had al snel ook interesse in breathwork. Zo zijn we samen dit onderzoeksproject opgestart.

De resultaten van het onderzoek zullen we publiceren als een kwalitatieve analyse van de subjectieve ervaringen bij ademwerk, zowel vanuit een algemeen psychologisch perspectief, als met een focus op mystieke of transformatieve ervaringen. Het doel is om een wetenschappelijke beschrijving te creëren van wat er feitelijk gebeurt met iemand wanneer deze in een ademhaling-geïnduceerde veranderde staat van bewustzijn komt, en hoe dit veranderingen in leven en welzijn bewerkstelligt. Dit kan vervolgens onder meer gebruikt worden om onderzoek in klinische settings te rechtvaardigen.”

Vul de vragenlijst in vóór 6 april 2024 via deze link. Nog leuk te melden: als je de vragenlijst invult, maak je kans op €100 in de ‘onderzoeksloterij’.


Bekijk ook:

Vorige
Vorige

Microdoseren: wat zijn de voordelen en wat is erover bekend?

Volgende
Volgende

The Sacred Circle of Sisterhood: vrouwencirkel, plantmedicijn én ademwerk