"Hard werken kon ik wel. Juist daarom was de zachtheid van Rebirthing Breathwork zo waardevol" - Zoey Hermsdorf, Rebirthing Breathwork facilitator

Wat doen ‘professionele ademhalers’ als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het verhaal van Zoey Hermsdorf, Rebirthing Breathwork facilitator in Utrecht.

Hard werken (en dus hard ademen), kon ik wel. Juist daarom was de zachtheid, vertraging en de langdurige begeleiding van Rebirthing Breathwork voor mij zo waardevol.
— Zoey Hermsdorf

Zoey Hermsdorf - Rebirthing Breathwork Facilitator

Zoey Hermsdorf - Rebirthing Breathwork Facilitator uit Utrecht vertelt over de kracht van ademwerk.

Hard werken, presteren, zichzelf onderdrukken en klein houden… Het waren manieren om staande te blijven, om zichzelf te beschermen. Totdat Zoey Hermsdorf een aantal jaar geleden voelde dat het ook anders mocht, en ademwerk op haar pad kwam.

Na een hele ontdekkingstocht in de wereld van de adem, is Zoey in 2023 opgeleid tot Rebirthing Breathwork Facilitator. Vanuit haar standplaats Utrecht geeft ze nu 1-op-1 sessies en ademtrajecten, en daarnaast ook kleinschalige groepssessies.

Zachtheid en vertrouwen is wat centraal staat bij Zoey. Zonder iets te moeten, zonder te streven naar grote doorbraken, zonder iets te willen veranderen. Dat klinkt allemaal misschien niet zo catchy, maar het is ontzettend waardevol, weet Zoey, ook uit haar vele eigen ervaringen met ademwerk. ‘Ademwerk gaat niet over loslaten, grote inzichten, transformaties of verwerking’. Waar het volgens Zoey wél over gaat, dat lees je hier.

Ik dacht dat we wat ademhalingsoefeningen zouden doen en ik een uurtje heerlijk kon ontspannen. Het tegenovergestelde gebeurde!

Het 'mocht ook anders' voelde je. Hoe ben je bij ademwerk terecht gekomen?

‘Dit was een 'bumpy ride', om het maar zo te zeggen. Mijn eerste ervaring met ademwerk was tijdens de opleiding tot NLP Practitioner, waarbij een van de avonden in het teken stond van de adem en we een ‘ademsessie’ zouden krijgen. Nog nieuw in de wereld van persoonlijke ontwikkeling en ademwerk, dacht ik dat we wat ademhalingsoefeningen zouden doen en dat ik een uurtje heerlijk kon ontspannen. Het tegenovergestelde gebeurde! En ik vond het verschrikkelijk.

Overweldigd door de emoties en herinneringen die in mij naar boven kwamen, zei ik na de sessie: “Dit doe ik nóóit meer”. Maar ‘opeens’ kwam ik overal ademwerk tegen, alsof ik er niet omheen kon. Het bleef me intrigeren en na een half jaar besloot ik het nog een kans te geven. Dit keer was het een 1-op-1 ademsessie met veel begeleiding en een veilige bedding. Het was een heel andere ervaring, en ik voelde nu ook heel helder dat ik hier verder mee had te gaan.

Vervolgens begon mijn zoektocht naar welke ademtechniek en manier van werken bij me pasten. Na veel technieken proberen, groepssessies en 1-op-1 sessies, met hele wisselende ervaringen, kwam ik uit bij Rebirthing Breathwork. Dit is een zachte vorm van bewust verbonden ademwerk. Hard werken (en dus hard ademen), ergens doorheen duwen en het zelf doen kon ik wel, dat was wat ik altijd deed. Juist daarom was de zachtheid, vertraging en de langdurige begeleiding van Rebirthing zo waardevol. Dit maakte voor mij het verschil.’

Dankzij de adem voelde ik wat jarenlang verdoofd was, gaf ik erkenning aan wat ver weggestopt zat, huilde ik tranen die vaak vastgezet waren, en sprak ik woorden die me vroeger de adem hadden ontnomen.
Zoey Hermsdorf - Rebirthing Breathwork Facilitator uit Utrecht vertelt over de kracht van ademwerk.

Kan je uitleggen wat (rebirthing) ademwerk voor jou heeft gedaan?

‘De adem heeft me veel gebracht, meer dan ik ooit had kunnen bedenken. Voelen was zo lang ik me kon herinneren een ‘gevaarlijk’ iets, wat ervoor zorgde dat ik er alles aan deed om min emoties te onderdrukken. Met als gevolg dat ik verstrikt raakte in tal van copingmechanismen en het contact met mijn emoties en lichaam volledig verloor.

Jarenlange therapie op het cognitieve vlak deed weinig, en als 18-jarig meisje werd ik opgegeven door de reguliere hulpverlening. Ik moest er maar mee leren leven. Dit waren harde woorden, want leefbaar was het voor mij niet, maar het stuurde me wel aan om te kijken naar hoe het wél anders kon.

Na een tijdje was daar de adem. Heel langzaam leerde ik weer voelen, en kwam ik meer in contact met mijn lijf. De adem werd steeds meer een anker waar ik altijd naar terug kon en waar ik grip in kon vinden. Ik voelde wat ik jarenlang verdoofd had, gaf erkenning aan wat ver weggestopt zat, huilde tranen die vaak vastgezet waren, en sprak woorden die me vroeger de adem hadden ontnomen. Er kwam ruimte. Heel veel ruimte en berusting. En nog wel belangrijker; het gaf me vertrouwen en een plek in het leven terug. Er kwam stevigheid in het hier en nu, compassie voor het verleden, en ik durfde weer naar de toekomst te kijken. Dat was iets waar ik bijna niet meer op durfde te hopen.

Voor de buitenwereld lijken de veranderingen klein, soms zelfs wel onzichtbaar. En misschien dat de veranderingen ook wel klein zijn. Het is niet dat ik de grootste inzichten heb opgedaan, een heel ander mens ben geworden of dat het leven drastisch veranderd is. Dat absoluut niet. Ik ben vooral dichter bij mezelf komen te staan en meer in het leven. En die kleine veranderingen zijn juist heel groots.’

Ademwerk gaat niet over loslaten, grote inzichten, transformaties of verwerking. Het is niet een middel waarmee je x kan bereiken.

Je bent inmiddels ook opgeleid als Rebirthing Breathwork facilitator.

‘Ja, al vrij snel in het ademtraject dat ik deed, wist ik dat ik ook de opleiding tot Rebirthing Breathwork Facilitator wilde doen. Tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van. Na de opleiding ben ik mezelf steeds verder gaan ontwikkelen en kreeg het steeds meer vorm wat ik belangrijk vind en wat ik neer wil zetten.

In mijn praktijk wil ik je een plek geven waar je kan komen opdagen met alles wat er leeft en waar je op jouw eigen tempo een relatie met de adem kan opbouwen. Dat je stevigheid gaat vinden in het leven, en heel dichtbij jezelf kan blijven. Ik wil niet dat je ernaar moet streven om jezelf te veranderen of iets te fixen, dat heb je al vaak genoeg gedaan. Ik zeg altijd: "Het gaat om thuiskomen bij jezelf. Samen met de adem".

Ik ga ook geen beloftes doen doet je na een traject x hebt bereikt of je y voelt. De enige belofte die ik kan maken is dat ik naast je sta, naast je blijf staan, en jouw tempo volg. Ik wil een plek bieden waar je als mens kan komen opdagen, met alles erop en eraan, maar waar er niet aan je getrokken of geduwd wordt. Want dit soort plekken zijn er maar weinig, en ze zijn heel hard nodig. Juist daarom doe ik wat ik doe, en zet ik deze plek neer.’

Jezelf forceren om toch terug te grijpen naar de adem omdat het je misschien wel die release of verandering kan geven waar je naar verlangt, kan dan soms meer kwaad dan goed doen.
Zoey Hermsdorf - Rebirthing Breathwork Facilitator uit Utrecht vertelt over de kracht van ademwerk.

Een relatie met de adem opbouwen, hoe zie jij dat?

‘Ademwerk gaat niet over loslaten, grote inzichten, transformaties of verwerking. Het is niet een middel waarmee je x kan bereiken. Een relatie opbouwen met de adem betekent dus ook niet dat je er altijd grip in kan vinden, dat het altijd veilig voelt, of dat het is wat je nu nodig hebt. Soms kan het heel ver weg van je lijken te staan en heeft het tijd en vertrouwen nodig om het weer dicht bij je te laten komen.

Het leren kennen van de relatie die je hebt met de adem - dus: wat de adem je laat zien - kan je heel veel informatie geven. Het is een relatie die continue in verandering is. Een die heel veilig kan voelen, maar op sommige moment ook niet. Het gaat om het opmerken van die signalen. Is het te spannend om te verbinden met de adem? Dan is dat een heel duidelijk signaal dat er iets is wat je binnenwereld triggert dat het onveilig is. Lukt het überhaupt niet om te verbinden met de adem? Is dat een signaal dat er iets is wat je weghoudt bij jezelf. En dat is oké. Dat mag. Dat betekent niet dat je iets fout doet of uit de weg gaat.

Jezelf forceren om toch terug te grijpen naar de adem omdat het je misschien wel die release of verandering kan geven waar je naar verlangt, of omdat het een oplossing lijkt te zijn, kan dan soms meer kwaad dan goed doen. Dat is zonde. En daarmee gaan we ook voorbij aan de reden waarom we met de adem werken. Want dan gaan we het wel zien als een oplossing of middel. Als een nieuwe uitvlucht van het leven zelf. Terwijl we de adem veel meer mogen gaan zien als een metgezel in het leven. Een die er altijd is, ver weg of dichtbij, waar je op terug kan vallen en die je een hele hoop waardevolle informatie geeft. En die relatie, die kan je meenemen het leven in.’

Lees ook dit gedicht van Zoey waarin ze op een prachtige manier de kracht van de adem verwoordt.

Soms is het al genoeg om enkel op te merken hoe mijn adem is zonder daar iets aan te hoeven veranderen.

Doe je zelf elke dag aan ademwerk?

Zoey Hermsdorf - Rebirthing Breathwork Facilitator uit Utrecht vertelt over de kracht van ademwerk.

‘Elke dag ziet er anders uit, maar er is altijd een moment dat ik incheck bij mezelf. Vaak neem ik in de ochtend of avond de tijd om te schrijven, en vanuit daar voel ik in wat ik nodig heb. De ene keer is dit meer schrijven, dan weer verbinden met de adem of de natuur in gaan. Soms is het al genoeg om enkel op te merken hoe mijn adem is zonder daar iets aan te hoeven veranderen. Is hij klein of groot? Waar stroomt het moeiteloos? Waar zit er verkramping? Voelt het veilig om te verbinden met de adem of niet? Het geeft allemaal informatie.

Vanuit daar kijk ik of ik behoefte heb om kort verbonden te ademen, een ademhalingsoefening te doen, of dat het voor nu goed is. Vaak zijn de 20 connected breaths, alternate nostril breathing en hartcoherentie mijn favorieten. Door de dag heen zijn er ook regelmatig momenten dat ik me bewust ben van mijn adem. Als ik weet dat ik iets spannend vind en dan vergeet te ademen, herinner ik mezelf eraan om te ademen. Als merk dat ik wegga bij mezelf en in de sleur van het leven meegetrokken word, haal ik mezelf weer terug door bewust te worden van de adem. En als ik merk dat de adem opeens verandert, check ik bij mezelf wat er leeft en wat er nu misschien aandacht nodig heeft.

Het zijn geen vaste rituelen, en voor mij werkt het juist heel fijn om elke dag te kijken naar wat er in het moment nodig is. Elke dag is anders en de adem verandert continue. De zekerheid dat er een moment is om te checken bij mijzelf en de adem is al voldoende. En dat daarin niks moet of vastligt, geeft veel ruimte.’

Neem de tijd om een relatie met de adem op te bouwen, hierin veiligheid te vinden, en vind een ademcoach waarbij je die ruimte en veiligheid ervaart.

Wat is jouw advies voor als ademwerk nieuw voor je is?

‘Blijf heel trouw aan jezelf en volg je eigen tempo. Ademwerk is ontzettend waardevol en het zet veel in beweging. En dat is gelijk ook een heel gelaagd punt. Er wordt vaak gezegd; "De adem is veilig en geeft je wat je aankan. Dus je hoeft niet bang te zijn". Iets waar zeker een kern van waarheid in zit. Maar het is aan jou om te beslissen wat je binnenlaat en ruimte wilt geven. En wanneer je dat wilt.

Als het nu nog te spannend is, mag je dat heel serieus nemen. Als dat betekent dat je er nu nog niet aan toe bent, of enkel losse ademoefeningen durft te doen, dan is dat oké. Het is niet aan een ademcoach om te bepalen wat goed voor je is en om je ergens doorheen te duwen (vaak in het kader van: the only way is through). Neem de tijd om een relatie met de adem op te bouwen, en hierin veiligheid te vinden. En vind een ademcoach waarbij je die ruimte en veiligheid voelt, die je hierin begeleidt, jouw tempo volgt en met je mee de grenzen afkadert.’

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

Radical Acceptance van Tara Brach. Als er één boek is die in woorden kan brengen wat compassie is, dan is het dit boek wel. Het is het meest impactvolle boek dat ik heb gelezen, en nog vaak pak ik het erbij. Radical Acceptance geeft erkenning, en een hele hoop compassie en zachtheid naar jezelf.

Braving the Wilderness van Brene Brown. "You are only free when you realize you belong no place - you belong every place - no place at all. The price is high. The reward is great." Een quote van Maya Angelou waar omheen het boek is geschreven. Het gaat over het menselijke verlangen naar verbinding en ergens bij willen horen. Het laat zien dat er altijd verbinding is - je altijd ergens bij hoort - als je naast jezelf staat.

You were never broken van Jeff Foster. Dit boek omarmt de menselijkheid. De ruwheid en gelaagdheid van het leven. In zijn woorden schemert iets door van berusting en koestering van dat wat er nu is.’

PS. Lees uiteraard ook Jouw adem, jouw medicijn :) En als luisteren meer jouw ding is: via Storytel luister je de eerste 14 dagen gratis, en via Nextory 40 dagen.


Zoey Hermsdorf - Zoey Minou

Voor meer informatie over Zoey, zie haar profiel op The Breathwork Movement, en haar website www.zoeyminou.nl. Volg Zoey op Instagram via @zoeyminou.

Lees ook dit gedicht van Zoey waarin ze op een prachtige manier de kracht van de adem verwoordt!


Voor het overzicht van alle ademcoaches:


Bekijk ook:

Vorige
Vorige

Wat is soundhealing en hoe kan het je gezondheid ondersteunen?

Volgende
Volgende

Ademwerk voor zorgprofessionals - een complete, verrijkende ademopleiding voor coaches en therapeuten