Wat maakt iemand een goede ademcoach? Wies van Beek over haar 10-daagse ademopleiding 'De adem als medicijn'

Als je ademcoach wilt worden, heb je veel opties om uit te kiezen. Zoveel smaken, zoveel opleiders, zoveel opleidingen. Maar welke is goed? En hoe weet je of een opleiding bij jou past?

Lees ook: Hoe kies je de juiste ademopleiding?

In dit artikel ontdek je alles over de 10-daagse ademopleiding ‘De Adem als Medicijn’ van Wies van Beek.

Een goede ademcoach ben je niet na een 2-daagse cursus. Het is iets wat groeit over tijd, en waarover je door te doen en ervaren steeds meer zekerheid ontwikkelt.
— Wies van Beek, ademtrainer en eigenaar van Breathcompany.nl

Q&A met Wies van Beek over de 10-daagse ademopleiding 'De Adem als Medicijn'

Ademopleider Wies van Beek over de 10-daagse ademopleiding ‘De Adem als Medicijn’

Wies van Beek is een ervaren ademtrainer en uit Den Bosch, die in haar carrière al verschillende paden heeft bewandeld. Van het onderwijs via het bedrijfsleven, richting interieurdesign en de media, om uiteindelijk bij de adem uit te komen, waarin ze nu als trainer, spreker en opleider al haar opgedane kennis, kunde en levenservaring combineert.

Wies is trots ambassadeur van de adem, eigenaar van Breathcompany en verzorgt als CRKBO gecertificeerd docent onder meer 2-daagse ademtrainingen voor (zorg)professionals, en een 10-daagse ademopleiding genaamd ‘De Adem als Medicijn’.

Wat is Wies haar kijk op het vak van ademcoach? En wat kun je verwachten van haar 10-daagse ademopleiding? Lees het hier.

Ik houd persoonlijk van speelsheid en authenticiteit in alles wat je doet. Dit is een ontwikkelingsproces, het kost tijd om een eigen manier van werken te ontwikkelen.

Waar moet in jouw ogen een goede ademcoach aan voldoen?

“Voor het zijn van een goede ademcoach spelen verschillende facetten een rol. Ten eerste is het belangrijk om voldoende kennis te hebben over de adem en het respiratoir systeem. Zo kun je je klant of groep goed uitleggen hoe de adem werkt op onder meer mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel vlak.

Nog belangrijker is het om jezelf goed te kennen, en open te staan voor groei. Je bent nooit klaar met ontwikkelen, dit gaat je hele leven door. Als goede ademcoach ben je in staat om uit je hoofd te gaan en jezelf te verbinden met je eigen hart en intuïtie, waardoor je dit ook met je klant of groep kunt doen.

Een belangrijke kwaliteit is ook dat je een gevoel van veiligheid moet kunnen bieden als ademcoach. Kan jij omgaan met heftige emoties die los kunnen komen tijdens ademsessies? Kan jij dit in alle rust dragen? Dit is essentieel voor jouw rol als ademcoach.

Verder houd ik persoonlijk van speelsheid en authenticiteit in alles wat je doet. Dit is een ontwikkelingsproces, het kost tijd om een eigen manier van werken te ontwikkelen.

Een goede ademcoach ben je dan ook niet na een 2-daagse cursus. Het is iets wat groeit over tijd, waarover je steeds meer zekerheid ontwikkelt en wat je op een gegeven moment gewoon voelt: ik ben een gedegen ademcoach. Zo is het in elk geval bij mij wel gegaan. Na verschillende opleidingen en trainingen en door de nodige vlieguren te maken, voelde ik mezelf uiteindelijk een goede ademtrainer. Gun jezelf dan ook de tijd, én leg een basis met goede educatie.”

Een goede ademcoach word je niet alleen door het vergaren van kennis, maar ook door de nodige vlieguren en het elke keer weer reflecteren op jezelf.

Wat leer je tijdens de opleiding 'De Adem als Medicijn'?

Ademopleiding De Adem als Medicijn van Wies van Beek, Breathcompany.

“Tijdens deze 10-daagse ademopleiding leer je van a tot z 1-op-1 ademsessies begeleiden, van vragenlijst en kennismakingsgesprek, via uitleg over het ademen en oefeningen, tot huiswerk en nazorg. Daarnaast leer je groepen te begeleiden en groepsprocessen bewaken.

Je krijgt bij de opleiding een syllabus vol interessante informatie, denk aan de fysiologie en biologie van de adem, vitaliteit, ademoefeningen, interventies, affirmaties, drukpunten, lichaamstaal, de polyvagaaltheorie, wandel-ademoefeningen en gedichten schrijven. 

Er wordt tijdens de opleiding ook gekeken naar jouw parallelproces. Wie ben je, waar loop je tegenaan en hoe kan je groeien? Jouw persoonlijkheid en achtergrond zegt immers veel over hoe jij je ademsessies geeft. Wanneer je bijvoorbeeld een redder bent, kan je de neiging hebben om dit ook in je ademsessies te willen doen. Hier wil je bewustzijn op ontwikkelen.

De nadruk binnen de opleiding ligt op het vinden van jouw authentieke manier van werken. De basis van de adem is kennis en wetenschap, maar je kunt uiteraard vrij spelen met de manier waarop je de adem en deze kennis gebruikt tijdens 1-op-1 sessies of ademworkshops. 

Tijdens te opleidingsdagen én thuis maak je bovendien zoveel mogelijk vlieguren. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Een goede ademcoach word je niet alleen door het vergaren van kennis, maar ook door de vlieguren die je maakt en het elke keer weer reflecteren op jezelf.”

Leer je werken met specifieke technieken tijdens de opleiding, zo ja, welke?

“Binnen de ademopleiding leer je onder andere werken met de verbonden ademhaling. Met deze techniek doe je veel ervaring op, want dit is nodig om anderen er goed in te kunnen begeleiden. Maar je ontdekt nog veel meer over de adem dan alleen de kracht van verbonden ademwerk. Voor mij zijn ontspanningsoefeningen en energiegevers via de adem net zo essentieel. Ik vind het belangrijk dat deelnemers leren welke ademtechnieken je elk moment van de dag kunt inzetten om een vitaler mens te worden.

Ik werk binnen de opleiding vanuit een holistische visie, en je leert als deelnemer ook werken met de adem bij specifieke doelgroepen, denk aan mensen met COPD, astma, trauma en gevoeligheid voor psychose. Bovendien kan je na het voltooien van de opleiding voldoende theoretische onderbouwing geven bij de verschillende ademhalingstechnieken en hun werking. Alles is erop gericht om als ademcoach jouw klanten meer rust, energie en (lichaams)bewustzijn te kunnen laten ervaren.”

Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor de kracht van de adem en ze te leren hoe zij op een verantwoorde manier met de adem kunnen werken.

Hoe is de opleiding 'De Adem als Medicijn' ontstaan?

Wies van Beek tijdens haar ademopleiding De Adem als Medicijn

“Na een carriére in de zorg, het onderwijs, het bedrijfsleven en de media kreeg ik behoefte aan meer verdieping in mijn leven. De kracht van de adem kwam op mijn pad, en heeft mijn leven veranderd. 

Negen jaar geleden begon ik zelf aan mijn eerste, twee jaar durende ademopleiding. Ik ben vervolgens aan de slag gegaan met de 1-op-1 begeleiding van mensen en het geven van ademcirkels. Razend enthousiast bleef ik mijzelf ontwikkelen met ademcursussen, -opleidingen en -trainingen die van toegevoegde waarde waren, waaronder Buteyko, de Wim Hof ademhaling, de verbonden ademhaling, de polyvagaaltheorie en NLP. 

Na zelf vele 2- en 3-daagse trainingen in ademwerk voor (zorg)professionals gegeven te hebben, ontstond het gevoel dat er nog zoveel meer was wat ik toekomstige ademcoaches kon leren. Ook de deelnemers ervoeren de behoefte aan meer verdieping. Zodoende ben ik twee jaar geleden gestart met het geven van de 10-daagse ademopleiding “De Adem als Medicijn”.

Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor de kracht van de adem en ze te leren hoe zij op een verantwoorde manier met de adem kunnen werken. Op deze manier kun je mensen weer een stukje verder helpen op het levenspad, zodat zij een betere versie van zichzelf kunnen worden. De adem is is daar magisch voor.

We (mijn assistent en ik) werken met kleine groepen van maximaal twaalf mensen. Ik werk graag met vrouwen én mannen, vanwege de dynamiek en energie. Mannen beleven emoties anders dan vrouwen. We kunnen van elkaar leren. In een kleine groep is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht.”

De opleiding brengt zoveel moois! Veel persoonlijke groeiprocessen, veel lol, veel verbinding, veel nieuwe vriendschappen en veel vruchtbare samenwerkingen.

Wat maakt deze ademopleiding uniek en anders dan andere?

Ademopleiding Wies van Beek - De Adem als Medicijn

“De unieke werkwijze is dat je op zoek gaat naar jouw authentieke manier van werken. Zo kan je bijvoorbeeld onderzoeken of en hoe je de polyvagaaltheorie wilt integreren tijdens je ademsessies. Ben je een buitenmens? Dan is er ruimte om je te bekwamen in met je klant of groep naar buiten te gaan, zodat je de zintuigen en de adem kunt (laten) ervaren. Houd je van woorden? Ontdek dan hoe je met een aantal mooie zinnen gedichten kunt schrijven, die je verwerkt in je sessies. 

Er wordt daarnaast ook aandacht besteed aan business coaching. Naast dat je een goede ademcoach kunt worden is het ook belangrijk om te weten hoe je klanten in je praktijk krijgt. In elke opleiding die ik verzorg zit overigens ook een verrassing! Je weet vooraf niet wat er gaat gebeuren, maar leuk wordt het in elk geval.

Mensen komen naar mijn opleiding voor de kennis, de verscheidenheid aan leerstof, maar ook omdat er een klik is. Sommige deelnemers hebben eerder de 2- of 3-daagse cursus gedaan, en willen meer. Ik vind het prachtig te ervaren wat er allemaal ontstaat tijdens de opleiding. Het brengt zoveel moois! Veel persoonlijke groeiprocessen, veel lol, veel verbinding, veel nieuwe vriendschappen en veel vruchtbare samenwerkingen. Mensen blijven na de opleidingsdagen via de groepsapp in contact met elkaar om elkaar te helpen en samen te werken - niets is mooier dan dat!”

Als je een ademopleiding wilt gaan doen, waar moet je dan op letten?

“Het is wat mij betreft belangrijk om een opleider te kiezen met veel ervaring. Niet alleen op het gebied van ademen, maar ook wat betreft levens- en werkervaring. Kijk ook of de groepen niet te groot zijn, zodat er genoeg ruimte en aandacht is voor jouw persoonlijke groeiproces. Het is met name erg belangrijk dat je een klik voelt met de opleider en de manier van werken. Veiligheid voor alles!”

Wat 'moeten' we weten over jou?

“Mijn motto is Feel the fear, and do it anyway, dit gaat ook echt over mijn leven. Ik heb al vele stappen gezet en roeren durven omgooien, ook op werkgebied. Elke acht jaar voel ik dat ik verder mag in mijn leven, dat er iets mag veranderen. Na respectievelijk acht jaar zorg, onderwijs, bedrijfsleven en media kwam ik op het pad van de adem. Inmiddels ben ik ook hier acht jaar verder, maar voel ik me nog altijd geïnspireerd. De adem beklijft!”


10-daagse ademopleiding ‘De Adem als Medicijn’

Meer informatie over de 10-daagse opleiding “De Adem als Medicijn” van Wies van Beek vind je via breathcompany.nl/opleiding.

Wies geeft ook een 2-daagse cursus “De Adem als Medicijn”. Deze geeft je de basis voor 1-op-1 begeleiding en kan een fundament zijn voor de opleiding. Zie voor meer info: breathcompany.nl/professionals.


Bekijk ook:

Vorige
Vorige

Keuzehulp bij ademtools - Welke tool past bij jou?

Volgende
Volgende

'Ik voelde een diepe rust die ik nooit eerder had ervaren' - Interview Vriendin