Hoe word je een (steen)goede ademcoach? Interview met Anouk Smulders van Lifebizz Academy

Als je ademcoach wilt worden, zijn er tegenwoordig flink wat opties om uit te kiezen. Maar hoe weet je of een opleiding / opleider bij jou past? Welke opleiding is geschikt voor jou?

Lees ook: Hoe kies je de juiste ademopleiding?

In dit artikel spreek ik met Anouk Smulders. Vanuit haar bedrijf Lifebizz Academy verzorgt ze de Opleiding tot Allround Ademcoach.

Ik zie het als mijn missie om steengoede transformatie- en ademprofessionals op te leiden die écht klaar zijn voor dit werk.
— Anouk Smulders, Lifebizz

Anouk Smulders - Lifebizz opleiding(en) tot ademcoach

Anouk Smulders van Lifebizz, over de Opleiding tot Allround Ademcoach, en de Opleiding Verbonden Ademhaling voor Professionals.

Anouk Smulders is opgeleid als fysiotherapeut, werkte hierna in diverse marketing- en salesfuncties in de farmaceutische industrie, waarna ze zich verder heeft ontwikkeld in de wereld van persoonlijke groei, persoonlijk leiderschap, vitaliteit en bewustzijnsontwikkeling, als transformatie-expert, trainer, ademcoach, en inmiddels ook tot ademopleider.

Vanuit LifeBizz Academy verzorgt ze namelijk de Opleiding tot Allround Ademcoach, voor iedereen die een stevige allround ademcoach wil worden en professioneel met de adem wil gaan werken. Daarnaast biedt Anouk ook een leertraject Verbonden Ademhaling voor Professionals aan, voor professionals die al ervaring hebben met het begeleiden van mensen en direct de diepte van verbonden ademwerk in willen, en een masterclass Ademcirkels Faciliteren, waarin je als bestaande ademcoach leert werken met groepen.

Wat is er exact nodig om een goede ademcoach te worden? Wat voor soort opleiding heb je hiervoor nodig? In dit interview deelt Anouk haar kijk op het vak van ademcoach en het belang van het volgen van een goede ademcoachopleiding.

Ademwerk is niet niks. Ook al is de adem een ogenschijnlijk simpele en altijd toegankelijke tool, er schuilt een immense kracht achter.

De populariteit van ademwerk groeit hard, en daarmee het aantal opleidingen ook... Wat is jouw kijk daarop?

Anouk: “Het is wat mij betreft een enorm geschenk dat ademwerk momenteel zo booming is. Toen ik zelf jaren geleden mijn ademreis begon, had ik er niet van durven dromen dat nu zoveel mensen er baat bij hebben, en ook bedrijven en de reguliere zorg actief bezig gaan om ademtechnieken te integreren. Dat is geweldig.

Met die enorme groei is het logisch dat ook het aantal ademopleidingen met rap tempo groeit. Toch zit er aan die snelle groei van ademopleidingen een ‘maar’. Het gaat er in mijn ogen namelijk niet om dat er véél ademcoaches worden opgeleid, maar dat er vooral veel góede ademcoaches worden opgeleid.

Na bijna tien jaar werken met de adem als tool in de transformatieprocessen die ik begeleid, kan ik alleen maar concluderen dat ademwerk niet niets is. Ook al is de adem een ogenschijnlijk simpele en altijd toegankelijke tool, er schuilt een immense kracht achter. Het kan enorme verschuivingen teweegbrengen in iemands leven. Daarom vind ik het heel erg belangrijk, en zie ik het ook als mijn missie, om steengoede transformatie- en ademprofessionals op te leiden die écht klaar zijn voor dit werk.”

Voor al het adem- en transformatiewerk geldt: hoe meer stukken je zelf hebt doorwerkt, hoe beter je kunt begeleiden.

Wat is een (steen)goede ademcoach? Wat moet je hiervoor kunnen?

“Het goed kunnen begeleiden van een ademtechniek is uiteraard erg belangrijk, maar alleen dat maakt je nog geen goede ademcoach. Ademwerk beïnvloedt direct het zenuwstelsel en kan flinke impact hebben op het functioneren van ons lijf, op emoties, op de mind en heeft zelfs op bewustzijnsniveau een diep effect. Een echte professional weet dan ook niet alleen wát je moet doen en hóe, maar begrijpt ook waaróm je het doet. Deze snapt exact wat er op microniveau gebeurt in het lichaam van de cliënt op het moment dat deze een ademtechniek uitvoert. Alleen zo kun je verantwoord en effectief werken met de adem. Kennis is key, en een goede theoretische basis is dan ook essentieel.

Verder heeft een goede ademcoach zelf veel geademd, en blijft dit ook structureel doen. Het is van groot belang om de technieken die je inzet door en door te kennen zodat je weet welke uiteenlopende effecten ze kunnen hebben. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Ook wil je, om cliënten diepgaand te kunnen ondersteunen, voortdurend je eigen stukken blijven aankijken en veel aan persoonlijke ontwikkeling doen. Voor adem- en transformatiewerk geldt dat hoe meer stukken je zelf hebt doorwerkt, hoe beter je kunt begeleiden. Bovendien blijf je door veel zelf te ademen jezelf voeden en inspireren voor de ademsessies die je faciliteert.

Daarnaast weet een goede ademcoach dat het de adem is die het werk doet, en niet hij of zij zelf. Natuurlijk heb je als ademcoach effectieve tools op zak om de effecten van ademsessies te kunnen verdiepen, maar dat wil niet zeggen dat altijd al deze tools uit de tas moeten bij een ademsessie. Less is more als het aankomt op ademwerk.

Ook kan een goede ademcoach werken zonder verwachtingen en vertrouwen hebben in het proces dat de adem in gang zet. Als je een verwachting hebt over wat de adem voor jouw cliënt zou moeten brengen, vaak vanuit een eigen ademervaring of vanuit een dieperliggende behoefte om het ‘goed te doen’, creëert dit op een dieper niveau juist een blokkade in het proces. Pas wanneer je dit los kunt laten, kan de magie ontstaan.

In het verlengde hiervan is het ook erg belangrijk dat je jezelf in het moment kunt brengen en volledig aanwezig kunt zijn, onafhankelijk van wat zich aandient. Vanuit deze staat ontstaat er ruimte voor aanvoelen wat nodig is en voor intuïtieve ingevingen.”

Een goede ademopleiding maakt - naast voldoende theorie en voorbeelden - vooral ruimte voor de praktische oefening van alle vaardigheden die je als ademcoach in praktijk nodig hebt.
Anouk Smulders van Lifebizz, over de Opleiding tot Allround Ademcoach, en de Opleiding Verbonden Ademhaling voor Professionals.

De vraag is: hoe kan je jezelf bekwamen in het worden van een goede ademcoach?

“Met mijn achtergrond als trainer - ik heb de afgelopen 13 jaar meer dan 13.000 mensen individueel en in groepen begeleid in persoonlijke groei en vaardigheden - weet ik hoe mensen het beste en het meest gemakkelijk leren. Zo’n 10% leer je vanuit de theorie die je aangeboden krijgt, 20% vanuit het kijken naar anderen en maar liefst 70% vanuit het zelf doen en oefenen. Lezen van theorie en luisteren en kijken naar een docent is dus zeker van belang, maar het is lang niet genoeg. Het écht eigen maken van iets nieuws gaat vooral door oefenen, oefenen, en nog eens oefenen.

Een goede ademopleiding maakt dus - naast voldoende theorie en voorbeelden - vooral veel ruimte voor de praktijk. Dit wil zeggen: veel praktische oefening van alle vaardigheden die je als ademcoach in praktijk nodig hebt.

Hier komt meteen nog een belangrijk aandachtspunt om de hoek kijken, namelijk het behouden van de focus op ‘professioneel leren’. Door veel beoefening van ademwerk tijdens een ademopleiding, kan dit logischerwijs ook betekenen dat er persoonlijke processen worden geraakt. En hoe waardevol het doorwerken van je eigen stukken ook is (ook voor jou als nieuwe ademcoach), in een opleidingstraject gaat het vooral om professionele ontwikkeling, en niet alleen om ervaring en persoonlijk groei.

Het geraakt worden in een eigen stuk kan je aandacht even afbrengen van je professionele groei, en dat wil je liever niet. Helemaal voorkomen doe je het niet, want de adem is nu eenmaal super krachtig, en dat hoeft ook niet. Maar een goede opleiding brengt wel duidelijke focus aan op jouw professionele ontwikkeling, zodat je wegloopt met alle vaardigheden die je nodig hebt om als goede ademcoach te kunnen werken.”

Ik neem aan dat dit in jouw ademopleiding allemaal aan bod komt?

“Ja, zeker. De Opleiding tot Allround Ademcoach leidt je op tot een goede, veelzijdige en gedegen ademcoach. Je leert binnen de opleiding de kracht van ademtechnieken tot in elk detail begrijpen, en hoe je jouw cliënten veilig en impactvol kunt ondersteunen met deze ademtechnieken. Deze opleiding is ontwikkeld voor iedereen die het verlangen voelt om zelfstandig met de kracht van ademwerk te willen werken. 

Daarnaast is er ook het leertraject Verbonden Ademhaling voor Professionals, specifiek voor bestaande (zorg-)professionals die het verlangen voelen om de kracht van verbonden ademwerk in te gaan zetten voor de begeleiding van hun cliënten. De focus ligt zowel op diepgaand begrip van de werking en de techniek, als op veel praktijk.”

Aangezien je niet ín het lichaam kunt kijken en dus niet direct kunt zien wat de effecten zijn, zul je in mijn ogen tot in detail moeten weten wat er vanbinnen gebeurt.
Anouk Smulders van Lifebizz, over de Opleiding tot Allround Ademcoach, en de Opleiding Verbonden Ademhaling voor Professionals.

Meer over Anouk en haar persoonlijke reis met ademwerk, lees je ook in dit interview:

Wat maakt de LifeBizz ademopleiding uniek?

“Het diepgaande begrip van de adem en het écht leren begrijpen van hoe iets werkt en waarom je iets doet, is binnen alle leertrajecten een belangrijk focuspunt. Ik ben zelf opgeleid als fysiotherapeut en heb hierdoor geleerd dat je alleen moet handelen op basis van wat je weet. Bij zowel fysiotherapie als ademwerk geldt: je kunt niet ín het lichaam kijken. En als je niet direct kunt zien wat de effecten zijn, zul je in mijn ogen precies moeten weten wat er vanbinnen gebeurt. Daarom focussen de leertrajecten van LifeBizz Academy zich uitgebreid op de beoefening van ademwerk, maar ook op de theoretische basis van de ademtechniek(en). Het is een mix van online (kennis) en fysiek (praktijk) leren waardoor je super efficiënt leert. Zo word je een ademcoach die precies weet wat hij of zij doet, en vooral ook: waarom.

Het belangrijkste doel binnen LifeBizz Academy is om mensen te begeleiden naar het zijn van hele goede ademcoaches, die levens van anderen kunnen transformeren. Dat wil zeggen dat je binnen de opleiding het begeleiden van ademtechnieken helemaal eigen wordt en je ook écht tot in detail gaat begrijpen wat je doet, maar ook dat je aan het eind van de rit qua ervaring en mindset helemaal klaar bent om het ademwerk te gaan toepassen. De leertrajecten zijn zorgvuldig vormgegeven om dat doel te bereiken. Uniek is dat ze diep ingaan op zowel praktijk als theorie, én dat ze een mix bieden van online leren, live lesdagen, tussentijdse online sessies en een online ‘opvolg’ sessie drie maanden na de laatste lesdag. Juist door deze opzet zijn de leertrajecten diepgaand en compleet, terwijl het aantal live dagen beperkt blijft. Dat is leuk voor jouw professionele groei, én je agenda!”

Je leert ademcoachen niet alleen door het zelf te ondergaan, maar vooral door te leren wat je in praktische zin moet doen, of soms juist moet laten.

Stel, je oriënteert je op het volgen van een ademopleiding, waar moet je dan op letten?

“Als je ademcoach of ademtherapeut wilt worden, heb je momenteel heel wat te kiezen. En jouw keuze voor een ademopleiding bepaalt de uiteindelijke kwaliteit van jou als ademcoach.

Ik zou ten eerste altijd een ademopleiding kiezen die aansluit bij het type ademwerk waarmee jij zelf al veel ervaring hebt - of wilt opdoen. Alleen wanneer je zelf alle facetten van deze ademtechniek hebt ervaren, kun je deze als ademcoach ook goed begeleiden.

Wees daarnaast scherp op wat je nodig hebt van een opleiding, of juist niet. Als dit je eerste opleiding als ademcoach is en je nog niet werkzaam bent als therapeut of coach, kies dan voor een opleiding die niet alleen focust op de techniek, maar ook op praktische begeleiding zoals de opbouw van een sessie, het vormgeven van een traject en jouw rol en opstelling als coach. Bij ademwerk is het erg belangrijk dat je leert omgaan met effecten, zoals (heftige) emoties, spirituele groei en energieën die transformeren. Als je al bekend bent met deze aspecten van het werken met mensen en persoonlijke groei, kies dan een opleiding of masterclass die zich puur richt op het eigen maken van de ademhalingstechniek waarmee je jouw werk wilt verrijken.

Verder wil je er zeker van zijn dat je voldoende praktische ervaring kunt opdoen binnen een opleiding, zowel met de ademtechniek(en) als met het ademcoachen zelf. Niet alleen luisteren en kijken, maar vooral ook doen! Waarbij er wel een juiste balans moet zijn tussen praktijk en theorie. Het is van cruciaal belang dat een opleiding je ook de theorie grondig aanbiedt. Werken met de adem kan grote impact hebben op je cliënt, dus je wilt precies weten wat en waarom je iets doet.

Ook wil je tot in detail leren wat je moet doen vóór, tijdens en na een ademsessie. Heel praktisch, op het niveau van handelingen en communicatie. Kijk dan ook of er voldoende aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van deze praktische vaardigheden. Je leert ademcoachen niet alleen door het zelf te ondergaan, maar vooral door te leren wat je in praktische zin moet doen of soms moet laten.

Tot slot is de locatie van je ademopleiding belangrijk. Kies een opleiding op een locatie met voldoende ruimte, en bij voorkeur natuur in de buurt. Ideaal is een plek waar de lunch wordt verzorgd, zodat je even niets hoeft en je jezelf terug kunt trekken om te aarden. Gezien de impact van ademwerk, is dit erg belangrijk. Je kunt er ook aan denken om te blijven overnachten op de opleidingslocatie. Geen must, maar als je je volledige focus bij de opleiding en het proces wilt houden, kan dit erg prettig zijn.”


LifeBizz ademcoach opleiding van Anouk Smulders

Voor meer info over de Opleiding tot Allround Ademcoach, of het leertraject Verbonden Ademhaling voor Professionals, kijk op lifebizz.nl/lifebizz-academy.

De eerstevolgende opleiding tot Allround Ademcoach start op 11 februari 2025, waarvoor je je nu vast kunt inschrijven. De eerstkomende startdatum voor Verbonden Ademhaling voor Professionals is 24 september 2024.


Bekijk ook:

Vorige
Vorige

Ademwerk tijdens een fertiliteitstraject: van grote toegevoegde waarde - Interview met Cheraldine Oudolf

Volgende
Volgende

10 tips: Hoe te starten met ademwerk?