De Adempro Ademopleiding: diepgaande, onderbouwde én belichaamde kennis van het hele spectrum van ademwerk

Als je ademcoach wilt worden, zijn er tegenwoordig flink wat opties om uit te kiezen. Maar hoe weet je of een opleiding / opleider bij jou past? Welke opleiding is geschikt voor jou?

Lees ook: Hoe kies je de juiste ademopleiding?

In dit artikel ontdek je alles over de opleiding tot bewust verbonden ademtherapeut van opleidingsinstituut Adempro, een zeer uitgebreide en gedegen opleiding tot ademtherapeut, voor iedereen die op zoek is naar verdieping in kennis over de adem of op een therapeutische en goed onderbouwde manier met de adem wil leren werken.

Onze missie is om gedegen professionals op te leiden die diepgaande, praktische en belichaamde kennis over ademhaling op een veilige en inspirerende manier kunnen inzetten en overdragen. Zowel in de reguliere gezondheidszorg als binnen het complementaire genezingscircuit.
— Gjalt Vlam, Adempro

Opleiding tot bewust verbonden ademtherapeut van Adempro

Het team van de Adempro Ademopleiding, van links naar rechts: Ellie Lardenoije, Monique Tjon-a-Tsien en Gjalt Vlam.

Het team van Adempro, van links naar rechts: Ellie Lardenoije, Monique Tjon-a-Tsien en Gjalt Vlam.

De Adempro opleiding tot bewust verbonden ademtherapeut is ontwikkeld door Gjalt Vlam in samenwerking met Monique Tjon-a-Tsien en Ellie Lardenoije. Gjalt is als senior trainer tot 2020 verbonden geweest aan de internationale opleiding tot Transformational Breath coach©. In de jaren dat hij werkte met adem, ervaarde hij de onmetelijke potentie die ademwerk heeft. Deze kennis wilde hij graag bundelen tot een opleiding die een weerspiegeling is van de veelzijdigheid van de adem. Verbonden ademen als speerpunt, ingebed in een veel breder kader van kennis, interventies en ervaring van de adem.

Werken met de ademhaling kan hierdoor ook meer aansluiten bij de reguliere zorg. Onderbouwd en wetenschappelijk, maar zonder de diepgang en het spirituele aspect van de adem te verliezen. De Adempro opleiding beslaat dit hele spectrum.

Ellie Lardenoije is werkzaam als psychotherapeut BIG en adem-/yogatherapeut in de reguliere GGZ, en Monique Tjon-a-Tsien als huisarts integrale geneeskunde & leefstijl geneeskunde, gespecialiseerd in koude & adem, en zij vormen zo een mooie aanvulling als ademtrainers binnen de opleiding, waarbij ze hun expertise uit het reguliere werkveld bij het werken met de adem inbrengen.

Adempro: onderbouwde én belichaamde kennis van het hele spectrum van ademwerk

Een goede ademcoach begrijpt de werking van de adem op anatomisch en fysiologisch gebied en de wisselwerking hiervan op het zenuwstelsel, trauma, emotionele beleving en het zelfgenezend vermogen.

Waar moet in jullie ogen een goede ademcoach aan voldoen?

“De vraag wat een goede ademcoach is, hangt heel erg af van wat je definitie van ‘ademcoach’ is. Daar zijn verschillen in. Iemand die bijvoorbeeld hartcoherentie aanbiedt, moet andere vaardigheden en kennis bezitten dan een ademcoach die werkt met verbonden ademhaling.

Een all-round ademcoach - wij noemen het liever ademtherapeut - heeft gedegen kennis van én ruime ervaring met het hele spectrum van ademwerk. Je begrijpt de werking van de adem op anatomisch en fysiologisch gebied en de wisselwerking hiervan op het zenuwstelsel, trauma, emotionele beleving en zelf genezend vermogen. Vanuit je eigen ervaring besef je hoe het werken met de adem op de hele mens, inclusief het spiritueel vlak een immense impact kan hebben.

Doordat je ervaring hebt met de impact die de adem op het hele (wel)zijn heeft, kun je precies aansluiten bij de behoefte en (hulp-)vraag die er op dat moment is bij je cliënt. Of iemand nu komt met paniekklachten, een persoonlijke ontwikkelingsvraag of een disfunctionele ademhaling; als ademtherapeut kun jij gericht en onderbouwd een specifieke ademinterventie toepassen, van verbonden ademen tot een ontspanningsoefening.

Ademhaling therapeutisch leren toepassen, in al haar facetten

Waar het bij Adempro werkelijk over gaat is dat je leert de ademhaling therapeutisch in te zetten.
Gjalt Vlam: Waar het bij de Adempro ademcoach opleiding over gaat is dat je leert de ademhaling therapeutisch in te zetten.

Gjalt Vlam tijdens de Adempro Ademopleiding. Foto: Jeroen Schokker.

Wat onderscheidt de Adempro opleiding tot ademcoach van andere ademopleidingen?

“Bij Adempro staan we voor professionaliteit. Dit betekent voor ons dat we een opleiding aanbieden die gedegen, integratief en persoonlijk is. We willen mensen opleiden tot ademtherapeuten die in staat zijn om de ademhaling in al haar facetten toe te passen.

Dit heeft ook invloed op de duur van de opleiding. Er is een weloverwogen keuze gemaakt voor het aanbieden van een één of twee jarige opleiding. Door iemand bewust verbonden te laten ademen kan een persoon vrij snel fysieke sensaties krijgen, een emotioneel proces ingaan of een geestverruimende ervaring krijgen. Daar zijn in feite maar een paar opleidingsdagen voor nodig. Maar waar het bij Adempro werkelijk over gaat is dat je leert wát er in dit proces gebeurt en hoe je de ademhaling therapeutisch in kan zetten.

Je ontwikkelt de vaardigheden om iemand met behulp van de adem van a tot z door de intensiteit van een fysiek en emotioneel proces heen te begeleiden, en tot een goede integratie te komen. Andere interventies - denk aan beweging, affirmaties of geluid - zet je in om het proces te ondersteunen, maar de ademhaling blijft de basis van waaruit je werkt, als een veilige haven waar je altijd naar kunt terugkeren. Dit vraagt van jou als ademcoach dat je écht weet wat je aan het doen bent. Dat je kennis hebt over de onderliggende processen, dat je weet wat je moet doen als iemand overmand raakt door emoties, een herbeleving van een trauma krijgt, of juist stopt met ademen. Maar ook dat je achteraf alle, vaak ingewikkelde, vragen van cliënten kunt beantwoorden.

Een jaartraining (en evt hierna een verdiepingsjaar dat ook toegankelijk is voor elders opgeleide ademcoaches) geeft de nodige ruimte en tijd om te experimenteren met de aangereikte stof, de theoretische kennis te leren toepassen op een persoonlijke, individueel afgestemde wijze, en in een vaste groep je langzaamaan steeds veiliger te voelen om ook met je eigen patronen en schaduwkanten aan de slag te gaan.”

Een goede ademcoach heeft onderbouwde kennis, veel persoonlijke ervaring en is afgestemd op de cliënt

Onze ervaring is dat je observatievermogen en interventiekeuze tijdens het begeleiden van ademwerk verbetert wanneer je wérkelijk snapt wat je doet.
Adempro Ademopleiding: Onze ervaring is dat je observatievermogen en interventiekeuze tijdens het begeleiden van ademwerk verbetert wanneer je wérkelijk snapt wat je doet.

Je zegt 'gedegen, integratief en persoonlijk', hoe leggen jullie dit uit?

“Met gedegen bedoelen we een ademtherapeut die afgestemd, en vanuit een belichaamd inzicht met de adem kan werken. Dit vermogen wordt versterkt door theoretisch kennis en wetenschappelijke onderbouwing van ademhaling en ademinterventies, die je meekrijgt tijdens de opleiding.

We besteden allereerst veel tijd aan het goed leren observeren van iemands ademhaling. Dit is de basis van al het ademwerk. Wat zie je als je naar iemands ademhaling kijkt? Is de adem diep of oppervlakkig, in de borst of buik, ziet het er moeiteloos uit of is er spanning zichtbaar? Wanneer je de adem kunt analyseren, kun je ook gericht drukpunten, affirmaties en wisseling van lichaamshoudingen inzetten om de adem te verruimen en vrijer te maken. Je leert zo alle verschillende adempatronen en integratie-cycli onderscheiden, en het effect van interventies goed waarnemen.

Dit leerproces wordt ondersteund door kennis van anatomie, fysiologie en psychologie van de ademhaling. Onze ervaring is dat je observatievermogen en interventiekeuze verbetert wanneer je wérkelijk snapt wat je doet. Ook is het vaak helpend voor de cliënt wanneer je als ademcoach in staat bent om samen onder woorden te brengen wat iemand in een ademsessie heeft beleefd, wat er met de adem is gebeurd en wat de samenhang en functie daarvan is. Daarnaast besteden we tijd aan coachingsskills die ondersteunend zijn aan je ademwerk, denk hierbij aan (emotie-)opstellingen en werken met innerlijke delen.

Dit bevordert de integratie van een (vaak intense) ademervaring in het dagelijkse leven. Een ademsessie wordt daadwerkelijk therapeutisch wanneer het niet alleen een ‘bijzondere ervaring’ is, maar ook daadwerkelijk veranderingen in jezelf en je verbinding met het leven teweegbrengt.”

Een brede kennis van, en ervaring met andere ademtechnieken en interventies is nodig, wanneer verbonden ademen (nog) niet passend is, te overweldigend wordt ervaren of juist niet in beweging komt.

“Met integratief bedoelen we dat je werkelijk zelf gaat ervaren dat het fysieke, mentale, emotionele en spirituele, onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. We noemen dit ‘voelend weten’. Dit is wat de ademhaling zo rijk maakt: het is de grote verbindende factor tussen al die gebieden.

De polyvagaaltheorie is de kapstok die we gebruiken om de samenhang van deze processen te begrijpen. Wanneer de ademhaling in je lijf bijvoorbeeld weinig ruimte krijgt door fysieke verkramping, heeft dit effect op hoeveel ruimte je in je leven ervaart om ‘moeilijk’ emoties te kunnen dragen. Vermoedelijk is dit beperkte adempatroon ontstaan als bescherming tegen een traumatische of ingrijpende situatie (vroeger) in je leven, maar heeft het nu nog steeds impact, op bijvoorbeeld je CO-2 tolerantie en hartritmevariabiliteit. 

De focus binnen de opleiding ligt dan wel op verbonden ademsessies, maar je leert veel meer dan dat. Verdiepende en brede kennis van, en ervaring met andere ademtechnieken en interventies is helpend in het werken met de adem wanneer verbonden ademen (nog) niet passend is, te overweldigend wordt ervaren of juist niet in beweging komt. In het verdiepingsjaar ga je in het bijzonder in op werken met complexere doelgroepen, zoals mensen met depressie, trauma of hyperventilatie, en leer je werken met een door ons ontwikkeld adem-behandelplan. In de online intervisiemomenten, tussen de opleidingsweekenden door, staan we uitgebreid stil bij casuïstiek, vragen, en stagnaties - daar waar je vastloopt.”

Ademwerk is een heel intiem, kwetsbaar proces waar je met iemand induikt. Hierbij is het ontzettend belangrijk dat je zelf ook bekend bent met de kracht die ademhaling heeft.
Adempro Ademopleiding. Ademwerk is een heel intiem, kwetsbaar proces waar je met iemand induikt. Hierbij is het ontzettend belangrijk dat je zelf ook bekend bent met de kracht die ademhaling heeft.

“Wat betreft het persoonlijke stuk: we zijn van mening dat alleen wanneer je zelf hebt ervaren wat de impact en reikwijdte van de ademhaling is, je pas écht in staat bent om vanuit belichaamde kennis iemand te ondersteunen met de ademhaling en diegene zelf de adem te leren ontdekken en gebruiken. Zeker als het gaat over verbonden ademwerk. Dit gaat niet enkel over het correct toepassen van een bepaalde techniek; je werkt juist met de (innerlijke) beleving die iemand heeft.

Ademen kan openend, ontwapend, verheven, bedreigend of angstig zijn. Het is een heel intiem, kwetsbaar proces waar je met iemand induikt. Hierbij is het ontzettend belangrijk dat je zelf ook bekend bent met de kracht die ademhaling heeft. Pas dan kun je iemand met een rotsvast vertrouwen goed begeleiden. 

Om deze reden besteden we tijdens de opleidingsdagen veel aandacht aan het onder begeleiding faciliteren van ademsessies en het zelf ondergaan van sessies. Je krijgt directe feedback op je observaties en interventies. Daarnaast bieden we in het eerste opleidingsjaar een mentortraject aan, waarbij je zelf vijf individuele ademsessies ontvangt. Je commiteert je zo aan een persoonlijk ontwikkelingstraject dat het jaarprogramma ondersteunt. Van deelnemers krijgen we terug dat dit een ontzettend waardevol onderdeel is van de opleiding, waarbij ze zelf ervaren hoe levensveranderd ademhaling kan zijn. Dit proces is niet altijd gemakkelijk. Het kan confronterend en verdrietig zijn, maar net zo vaak leuk en bevrijdend. Bovenal brengt het je uiteindelijk altijd tot meer verbinding met jezelf en daarmee ook met anderen (de groep) en het leven zelf.”

Ademhaling staat aan de basis van een gezond en bezield leven.

Wat is jullie missie met deze opleiding tot ademtherapeut?

“Onze missie is om gedegen professionals op te leiden die diepgaande, praktische en belichaamde kennis over ademhaling op een veilige en inspirerend manier kunnen inzetten en overdragen. Om in de reguliere gezondheidszorg te laten zien dat ademhaling fundamenteel aan de basis staat van emotioneel, mentaal en fysiek welzijn, en niet alleen maar iets ‘zweverigs’ is. En anderzijds, om binnen het complementaire genezingscircuit meer onderbouwing aan te brengen in ademwerk over wat we vaak intuïtief of ‘op gevoel’ al weten. Ademhaling is het instrument dat spiritualiteit belichaamd maakt, en aan de basis staat van een gezond, bezield leven.”

Het worden van een goede ademcoach/therapeut vraagt om tijd en toewijding

Wij geloven dat het zorg en aandacht vraagt om je te bekwamen in het werken met de adem. We bieden dan ook geen compacte protocollen die je in één dag leert toepassen.

Als je een ademopleiding wilt gaan volgen, waar moet je dan op letten?

“Wil je leren werken met het brede spectrum van de ademhaling, dan is onze opleiding heel passend. Wij bieden verdieping. Niet alleen theoretisch en in de diversiteit aan ademtechnieken, maar ook binnen het werken met de verbonden adem is er een hele wereld te ontdekken. Denk daarbij aan ademen in (warm) water, duo-sessies, en verschillende verbonden adem varianten zoals bijvoorbeeld vivation

Daarmee vraagt onze opleiding toewijding. Zowel in tijd als in de bereidheid om je eigen proces aan te gaan. We bieden geen compacte protocollen die je in één dag leert toepassen. We geloven dat het zorg en aandacht vraagt om je te bekwamen in het werken met de adem. Daarmee doe je recht aan de veelzijdigheid van de adem, maar vooral aan de intensiteit, intimiteit en kwetsbaarheid waar je cliënten door middel van ademwerk in kunt brengen.”


Meer info: opleiding tot bewust verbonden ademcoach/ademtherapeut

Praktisch over de opleiding van Adempro: de één-jarige opleiding tot bewust verbonden ademcoach bestaat uit 20 lesdagen, verspreid over 9 weekenden die maandelijks plaatsvinden, inclusief tussenliggende online intervisies vijf individuele mentorsessies.

Het (optionele) tweede, verdiepingsjaar tot ademtherapeut omvat 13 losse, maandelijkse lesdagen inclusief intervisies en is ook toegankelijk voor ademcoaches die elders een ademopleiding hebben gedaan, en op zoek zijn naar meer verdieping in de adem.

Mooi is dat Adempro gecertificeerd is bij het CRKBO, en de jaaropleidingen zijn geaccrediteerd (bij diverse beroepsverenigingen) als vakopleiding. Dit betekent dat (in combinatie met sociaal psychologische / medische basiskennis) je als ademcoach vergoed kunt worden vanuit de aanvullende zorgverzekering wanneer je aangesloten bent bij een beroepsvereniging. Ook internationaal is de opleiding erkend door de Global Professional Breathwork Alliance.

In oktober ’24 start er weer een nieuw opleidingsjaar én een verdiepingsjaar. Alle info vind je op Adempro.nl.


Mis nooit meer iets van The Breathwork Movement 😊

Ontvang wekelijks de laatste artikelen en de beste ademtips, rechtstreeks in je mail.

Bekijk ook:

Vorige
Vorige

'Door functioneel te ademen neem je regie over je eigen lichaam': interview in Gezondnu Magazine

Volgende
Volgende

Reportage 'De kracht van Adem': een weekend lang ademen bij Annette Weers