Waarom ademwerk de ideale tool is om herstel van stress en chronische pijnklachten te bevorderen - Holistisch fysiotherapeut & ademcoach Maureen Otten
Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.
Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Lees hier het persoonlijke verhaal van holistisch fysiotherapeut en ademcoach Maureen Otten.
Maureen Otten - Holistisch fysiotherapeut en ademcoach
Maureen Otten ontmoette ik bij de jaarlijkse alumni Gathering van de Breathwork Masterclass van Kasper van der Meulen. En wat een fijne ontmoeting was dat: Maureen is één brok liefdevolle enthousiasme, openheid en leergierigheid. Dat is ook hoe ze haar cliënten begeleidt, als holistisch fysiotherapeut en ademcoach.
Bij vrienden en familie is Maureen bekend als Maui. Daaruit is ook haar bedrijfsnaam ontstaan: VitaMaui. Als holistisch fysiotherapeut en ademcoach werkt ze veel 1-op-1, maar organiseert ze maandelijks ook groepsessies. Daarnaast staan er voor volgend jaar een aantal adem & bushcraft retreats op de planning. Vaak zijn het mensen met chronische pijnklachten en aandoeningen en/of stressgerelateerde klachten die bij Maureen terecht komen. Ademwerk is hiervoor de ideale tool om herstel te bevorderen en om connectie tussen body & mind te verbeteren.
Hoe ziet het werk van een holistisch fysiotherapeut slash ademcoach eruit? Hoe is Maureen zelf zo enthousiast geraakt over de adem? En waarom zou eigenlijk elke zorgprofessional hier kennis van moeten hebben? Lees hier haar verhaal.
Holistisch fysiotherapeut, kan je uitleggen wat dit inhoudt?
“In de fysiotherapie praktijk zag ik steeds mensen terugkomen met dezelfde klacht. Tijdens de behandelingen wist ik soms al dat ik puur de symptomen aan het bestrijden was, in plaats van de oorzaak aan te pakken. En dat is een gemiste kans. Als holistisch fysiotherapeut bekijk ik een klacht vanuit het geheel.
Neem bijvoorbeeld een tenniselleboog. Dat is een pijnlijke ontsteking op het puntje van je elleboog. Een beetje masseren, oefenen en rust nemen, en dan gaat het vanzelf weer beter. Maar als iemand dan naar huis gaat en onderweg nog even bij het cafetaria stopt voor een frietje, had ik die behandeling net zo goed niet kunnen doen. Voeding is erg belangrijk bij het herstel en ontstaan van klachten. Ongezonde voeding is vaak ontstekingsbevorderend en pijnprovocerend. Daarnaast helpt stress natuurlijk ook niet bij het herstel van een klacht.
Je hele leefstijl, met voeding, beweging, ademhaling, mindset en ontspanning speelt een cruciale rol bij het herstel van klachten. Dat is waar ik me nu op richt als holistisch fysiotherapeut: het hele plaatje.”
Waar is specifiek jouw interesse voor de ademhaling ontstaan?
“Als fysiotherapeut ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in het menselijk lichaam en fysiologie. Tijdens een fietsritje in 2016 kwam ik in gesprek met een oude man (70+) die bij de reddingsbrigade werkte en de hele winter door zwom. Wow! Wat knap, en wat koud!, dacht ik. Hij vertelde me over de Wim Hof Methode en ik was direct geïnteresseerd.
Ik besloot een Wim Hof workshop bij te wonen. Hier ontmoette ik John, die van zijn reumatische klachten af was gekomen door te ademen. Dit was natuurlijk fantastisch, en ik voelde dat ik daar wat mee moest als fysio. Zodoende ging ik me verdiepen in ademwerk en koude, en het zelf iedere dag toepassen. Ik voelde hoeveel effect het op me had, en ging het al snel ook integreren in de fysiotherapie praktijk. Het resultaat was opvallend: mensen herstelden sneller en hadden minder last van stress. Hier wilde ik meer mee.”
Hoe ben je je verder in de adem gaan ontwikkelen?
“Ik besloot de ademcoach opleiding te gaan doen bij Kasper van der Meulen. Deze opleiding heeft echt mijn leven veranderd. En dat van de mensen om me heen. Bijvoorbeeld van een goede vriendin en tevens patiënt van me, met MS. Haar rechter onderbeen was al jaren paars en werd steeds gevoellozer. De huisarts en de neuroloog hadden de handdoek al in de ring gegooid. Daar kun je niks meer mee, is wat ze haar hadden verteld.
Ik dacht daar anders over, en overtuigde haar van de kracht van ademhaling en ijs voor de doorbloeding van haar voet. Nu, een half jaar later, is haar voet bijna nooit meer diep paars en is de doorbloeding veel sterker. We bewijzen samen het tegendeel en laten de medische wereld een poepie ruiken. Zo’n 'wonder' gun ik iedereen.”
Prachtig is dat. Wat heeft de kracht van de adem voor jou persoonlijk betekend?
“Persoonlijk speelt ademwerk nu een erg belangrijke rol in mijn leven. Ik heb zeker twee jaar lang de Wim Hof Methode toegepast, iedere ochtend een half uur. Ik kreeg er vooral veel energie van, maar merkte er verder weinig van.
Totdat ik in 2020 Corona kreeg en ademwerk ging toepassen om me door de griep en narigheid heen te ademen. Binnen de kortste keren was ik weer fit en was mijn conditie beter dan ooit!
Wanneer ik voel dat mijn weerstand naar beneden gaat, zet ik ademwerk in om me beter te voelen en mijn immuunsysteem een boost te geven. Maar het allergrootste cadeau wat ademwerk mij heeft gebracht, is mijn emotionele en spirituele ontwikkeling. Ademwerk heeft me bevrijd van opgekropte emoties, negatieve gedachten en jaren van zelfafwijzing. Het is een prachtige tool om dagelijks in te zetten om emoties in beweging te brengen en stress te verminderen. Met alles wat ik zelf ervaren heb in combinatie met de kracht van ademhaling, is het nu tijd om dit cadeau door te geven aan de rest van de wereld.”
Heb je een vast dagelijks ademritueel, is de Wim Hof Methode daar nog onderdeel van?
“Ademwerk heeft sowieso een belangrijke plek in mijn dagelijkse routine. Een paar jaar geleden deed ik steevast iedere ochtend het zelfde riedeltje, inclusief de Wim Hof ademhaling. Tegenwoordig check ik 's ochtends eerst in bij mijn lichaam en gevoel: waar heb ik behoefte aan? Soms is dat een energizer en soms is dat een kalmerende ademhaling.
Voelen wat er nodig is en daarop de ademhaling aanpassen, is iets wat ik niet alleen 's ochtends doe, maar gedurende de hele dag. Als ik me gestrest voel, ga ik mijn uitademhalingen verlengen om stress te verminderen. Als ik meer focus nodig heb, zet ik box breathing in.
Zo heb ik ondertussen voor iedere situatie, voor ieder pijntje en voor elke emotie wel een passende ademhaling gevonden. Het zit echt in mijn systeem gebakken, en is onderdeel geworden van alles wat ik dagelijks doe. Ik hoef er geen extra tijd meer voor in te plannen. Ik adem tijdens het afwassen, onderweg naar huis, of onder de douche. 's Avonds voor het slapengaan pas ik altijd een rustgevende ademhaling toe. Dan kalmeert mijn hartslag, stijgt mijn HRV en slaap ik dieper.”
Heb je advies aan mensen voor wie ademwerk nieuw is?
“Begin altijd met adembewustzijn. Zet je ademhaling in om connectie te maken met je lijf. Wanneer je beter gaat voelen en herkennen wat je nodig hebt, kun je een ademhalingsoefening zoeken die daarbij past.
Probeer ademwerk in je dagelijkse routines te verweven. Loop je al jaren tegen dezelfde emotionele of fysieke problemen aan? Plan dan eens een 1-op-1 ademsessie in bij een ademcoach.
Mijn algemene advies? Laat je niet tegenhouden door wat anderen denken, vinden of zeggen. Als je voelt dat dit het pad is dat je wilt bewandelen, go for it!”
Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?
“Op zoek naar antwoorden van Wiggert Meerman staat vol wijsheden. Ergens is het super spiritueel, maar toch ook lekker down to earth en herkenbaar. Het geeft de kracht van plantmedicijnen mooi weer.
Het nieuwe ademen is ook een eye-opener. Dat neusademhaling belangrijk is, wist ik al. Maar dit boek staat vol feiten over de geschiedenis van (neus)ademhaling. Het is verhalend geschreven, waardoor je er helemaal in zit. Ik durf nu echt niet meer door mijn mond te ademen.”
Maureen Otten - VitaMaui
Kijk voor meer informatie over Maureen en haar werk op www.vitamaui.nl.
Volg de laatste updates van VitaMaui via haar Instagram en Facebook.
Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.